Robin De Raaff
za
14
jan

Robin de Raaf

Sfera

Radio Filharmonisch Orkest

Karina Canellakis dirigeert de première van Sfera, waarmee Robin de Raaff een eerbetoon brengt aan Bernd Alois Zimmermann. Helen Grime's nieuwe Vioolconcert krijgt zijn Nederlandse première met de violiste Leila Josefowicz.

De Raaff en Zimmermanns tijdgevoel

In zijn orkestwerk Sfera brengt Robin de Raaff een eerbetoon aan zijn collegacomponist Bernd Alois Zimmermann. Meer specifiek knoopt hij aan bij diens ideeën over een ‘bolvormige tijd’, waarin verleden, heden en toekomst zich gelijktijdig ontvouwen. Oorspronkelijk stond de première van Sfera gepland voor 2020, het vijftigste sterfjaar van Zimmermann. Liet het groot bezette werk zich toen niet uitvoeren in anderhalvemeteropstelling, tijdens dit concert klinkt alsnog de wereldpremière.

Grime en Brahms

De Schotse Helen Grime schreef met haar Vioolconcert een werk van uitersten. Gewelddadige, virtuoze muziek die het hele bereik van de viool bestrijkt, wordt gecontrasteerd met delicaat filigraanmateriaal. Dat ook vóór corona premières weleens werden uitgesteld, leert de Tweede symfonie van Johannes Brahms. Volgens de Amerikaanse musicoloog Walter Frisch werd het werk in 1877 op de lange baan geschoven, omdat de Wiener Philharmoniker te druk waren met repetities voor Wagners Das Rheingold.


Uitvoerenden

Radio Filharmonisch Orkest
Karina Canellakis
dirigent
Leila Josefowicz viool

    • Het Concertgebouw, Amsterdam
    • zaterdag 14 januari 2023 om 14:15 tot 16:35
    • Robin de Raaff
    • Concertgebouw
    • NTR Zaterdagmatinee