© Anna Reshetniak
zo
16
apr

Maxim Shalygin

Severade (S I M I L A R 3)

Cello Octet Amsterdam, Maya Fridman, Minimal Music Festival

Severade is het derde hoofdstuk in het levenswerk S I M I L A R van de Oekraïens-Nederlandse componist Maxim Shalygin, waarin hij totaal nieuwe klankwerelden ontsluit. Na Lacrimosa voor zeven violen en Todos los fuegos el fuego voor acht saxofoons duikt Shalygin in Severade diep in de klank en geschiedenis van de cello. De uitvoerders zijn Maya Fridman en Cello Octet Amsterdam.

Eerdere uitvoeringen sloegen in als een bom. In dit festival zijn de voltooide delen van S I M I L A R voor het eerst in samenhang te horen, en zondagavond is de afsluiting met de wereldpremière van het vierde deel, Delirium voor vier piano’s.

Naast negen akoestische instrumenten horen we in Severade de elektrische cello van Maya Fridman én een futuristisch robotinstrumentarium dat kunstenaar Rob van den Broek speciaal voor het stuk ontwierp. Tegelijkertijd is Severade een liefdescyclus, waarin Shalygin emotionele ‘oosterse’ folklore en het rationele ‘westerse’ wereldbeeld samensmeedt. De titel is een samentrekking van het Russische woord ‘sever’ ('noord') en ‘serenade’: Shalygin omschrijft het werk dan ook als ‘love songs facing the North Sea’. Stoelriemen vast voor een spectaculaire ontdekkingsreis door tijd, ruimte en verbeelding.

    • Muziekgebouw, Amsterdam
    • zondag 16 april 2023 om 13:00
    • Maxim Shalygin
    • Muziekgebouw aan 't IJ