Rob Zuidam
za
10
apr

Reprise als online-stream

Rob Zuidam – Rage d’amours – Dag in de Branding

Reprise als online-stream

Festival Dag in de Branding presenteert in deze concertloze coronatijd als alternatief een online-stream van Rob Zuidams opera ‘Rage d’Amours’. Het is de reprise van een semi-concertante uitvoering in december 2010, een van de succesvolste edities van het Haagse festival. Rob Zuidam kreeg die dag voor de opera de Kees van Baarenprijs uitgereikt van de gemeente Den Haag.

Rob Zuidam schreef zijn opera voor het Boston Symphony Orchestra en het Tanglewood Festival (Boston, USA) in 2003. In juni 2005 presenteerde het Holland Festival de Europese première.

Rage d’Amours gaat over de verregaande liefde van Johanna de Waanzinnige voor haar echtgenoot Philips de Schone. Johanna de Waanzinnige (1479-1555) kon geen afstand doen van haar geliefde, toen deze stierf in 1506. Alvorens ze voor de rest van haar leven in een kloostertoren werd opgesloten, zeulde zij geruime tijd het stoffelijk overschot van Philips met zich mee op nachtelijke zwerftochten door het Spaanse Castilië en León. Geregeld liet ze de stoet halt houden, om de kist te openen en haar gemaal te omhelzen en te kussen; of omdat het moment van zijn wederopstanding, zoals haar voorspeld was, nabij zou zijn. De laatste zesenveertig jaren van haar leven bleef Johanna opgesloten in het klooster van Tordesillas, in een kamer waarvan het enige raam zicht bood op het graf van haar man. Dikwijls was te horen hoe zij voor hem zong en tedere woordjes prevelde.

Rob Zuidam is de eerste die ooit een opera over deze bizarre liefdesgeschiedenis schreef. Een bijzondere vondst is dat Zuidam de hoofdrol van Johanna de Waanzinnige verdeelde over drie sopranen, waardoor hij verschillende facetten van dit personage kon belichten. Dit geeft een fascinerend schizofreen effect.

Programma

Rob Zuidam Rage d’amours (opera)

Uitvoerenden

Residentie Orkest
Otto Tausk dirigent
Claron McFadden sopraan
Katrien Baerts sopraan
Young Hee Kim sopraan
Romain Bischoff bariton

en anderen


    • Rob Zuidam
    • Dag in de Branding
    • Residentie Orkest