Roel Van Oosten Componist1
za
10
sep

Roel van Oosten

Requiem in memoriam Johan de Witt

The Carol Company

In de Haagse Kloosterkerk brengt vocaal ensemble The Carol Company een eerbetoon aan Johan de Witt. De grote staatsman werd precies 350 jaar geleden samen met zijn broer Cornelis in Den Haag vermoord. Een van de meest dramatische gebeurtenissen in de geschiedenis van Nederland. The Carol Company presenteert de wereldpremière van ‘Requiem, in memoriam Johan de Witt’ van Roel van Oosten. 

The Carol Company presenteert de wereldpremière van Requiem, in memoriam Johan de Witt van Roel van Oosten. De zangers treden op onder leiding van hun chef-dirigent Stef Collignon, met een instrumentaal ensemble van topmusici.
De Haagse componist Roel van Oosten wisselt de Latijnse teksten van de dodenmis af met de strofes uit een zeventiende-eeuws lofdicht op Johan de Witt. De kerkelijke requiemteksten zijn in een klassieke stijl gecomponeerd. In de muziek bij het lofdicht brengt hij de turbulente gebeurtenissen van toen met gevoel voor drama tot leven.

Na de moord op de Gebroeders De Witt kwam Nederland onder het bestuur te staan van stadhouder Willem III, die door zijn huwelijk met Mary Stuart ook koning van Engeland en Schotland werd. Hij verloor zijn echtgenote in 1693. Voor haar uitvaart in de Westminster Abbey in Londen schreef Henry Purcell zijn beroemde Funeral Sentences, die net als toen klinken met de imposante begeleiding van koperblazers en slagwerk. De musici komen in een processie de kerk binnen.

Programma

Roel van Oosten Requiem in memoriam Johan de Witt
Henry Purcell Funeral Sentences

Vocaal ensemble The Carol Company
Stef Collignon dirigent
Cait Frizzell sopraan
Konstantyn Napolov slagwerk
Sepp Grotenhuis piano
Andrew Wright orgel
met koperblazers


    • Kloosterkerk, Den Haag
    • zaterdag 10 september 2022 om 20:15
    • Roel van Oosten