Calliope Nieuwe Foto
zo
18
dec

Calliope Tsoupaki

Perasma

Residentie Orkest

Speciaal voor dit concert heeft Calliope Tsoupaki, tot 2021 de Componist des Vaderlands, het nieuwe werk ‘Perasma’ geschreven in opdracht van het Residentie Orkest. Tsoupaki keek na de orkestpremière van haar compositie ‘Thin Air’ (uitgevoerd in april 2021) met het Residentie Orkest uit naar een hernieuwde samenwerking. Met Perasma wil zij de warme klanken van het orkest naar voren brengen. Het nieuwe werk kent veel verschillende lagen, zowel muzikaal als qua betekenis.

Griekse taal en mythologie

Perasma is een term/woord dat zijn oorsprong vindt in de Griekse taal en mythologie. Het verwijst naar een moment in het leven waarin men beseft dat je het verleden niet meer terugkrijgt, hoe graag je dat ook wil. Maar tegelijkertijd sta je open voor de toekomst, ook al weet je nog niet wat dat gaat brengen. Het nieuwe werk van Tsoupaki is dan ook een beleving met ruimte voor eigen interpretatie.

Programma

Anja Bihlmaier - dirigent
Stefan Jackiw - viool

Tsoupaki Perasma (wereldpremière)
Sibelius Vioolconcert
Alberto Tombolan One Minute Symphony: VETRATA
Tsjaikovski Symfonie nr. 5

Calliope Tsoupaki over haar nieuwe werk

‘Perasma’ is een Grieks woord met vele betekenissen, een ervan is het verstrijken van de tijd. Het verstrijken van een moment, van een periode, van het leven. Alles verwijdert zich van ons, een slecht moment geeft ruimte aan een nieuw begin. We gaan van een verdrietig naar een gelukkig moment of achteruit, van gelukkig naar verdrietig. We nemen voortdurend afscheid van momenten in ons leven, en als we dan ouder zijn, komt er een moment van bezinning: "er is veel veranderd", of "ik voel me net zo gelukkig en zorgeloos als toen ik 14 was". De tijd neemt ons dingen af, maar geeft ons ook nieuwe dingen ervoor in de plaats.”

“Ik werk niet met cerebrale constructies. Ik wil dat de muziek verbonden is met diepere gedachten, reflectie en emotie. Om ons een levenservaring te geven, speel ik met de tijd. Ik gebruik bijvoorbeeld technieken om een kort muziekfragment langer te laten klinken en voelen en andersom. Ik speel met onze verwachtingen en manipuleer details met betrekking tot ons geheugen tijdens het concert, zodat iedereen uit het publiek zijn eigen ervaring krijgt, een eigen innerlijk moment.”

  • Amare, Den Haag
  • vrijdag 16 december 2022 om 20:00
  • TivoliVredenburg, Utrecht
  • zondag 18 december 2022 om 15:00
  • Calliope Tsoupaki
  • Residentie Orkest