Aftab Darvishi
zo
11
dec

Aftab Darvishi

Only Violets Remain

Phion Orchestra

Phion speelt de wereldpremière van ‘Only Violets Remain’. De Iraans/Nederlandse componiste Aftab Darvishi schreef met haar nieuwe orkestwerk een steunbetuiging aan vrouwen wereldwijd die opkomen voor hun rechten. Aanleiding voor deze compositie is de dood van Mahsa Amini. Zij overleed in september nadat ze in Iran was aangehouden voor het niet correct dragen van haar hoofddoek. De titel van het muziekstuk is afkomstig uit een gedicht van Kobayashi Issa: ‘Before I arrived, who were the people living here? Only violets remain.’

Drie solisten
In het Tripelconcert van Beethoven staan maar liefst drie solisten van formaat in de schijnwerpers: Candida Thompson, Harriet Krijgh en Magda Amara die als pianotrio regelmatig het podium delen. In dit Tripelconcert schitteren de leidster van Amsterdam Sinfonietta, een van Nederlands bekendste cellisten en de Russisch-Egyptische pianiste gedrieën in de uitdagende solopartijen. Een concert met een keizerlijk randje, want de pianopartij had Beethoven voorbestemd voor de jongste zoon van de Oostenrijkse keizer, zijn meest bijzondere leerling.

Rijnreis
In dit programma staat Phion onder leiding van Alexei Ogrintchouk, bekend hoboïst, die bij het orkest de afgelopen seizoenen heeft bewezen een bevlogen dirigent te zijn. Hij neemt ons met Schumann mee voor een reis langs de Rijn. Bijna letterlijk, want toen de componist zich in Düsseldorf vestigde, maakte hij als eerste een treinreis langs de rivier. Zijn ‘Rheinische’ symfonie is daarvan een muzikaal verslag met de verbeelding van de machtige rivier, een Rijnlandse volksdans en een plechtige processie in de Dom van Keulen.

Wolfgang App
Phion doet bij dit concert een proef met de klassieke muziekapp Wolfgang. Bij het werk Symfonie nr. 3 van Schumann kun je in de concertzaal gebruik maken van deze app. Terwijl het orkest speelt, vertelt Wolfgang wat je – precies op dát moment – hoort en wat dit betekent.

Uitvoerenden
Alexei Ogrintchouk - dirigent
Candida Thompson - viool
Harriet Krijgh - cello
Magda Amara - piano

Programma
Darvishi Opdrachtcompositie (wereldpremière) ‘Only violets remain’
Beethoven Tripelconcert voor piano, viool, cello en orkest
Schumann Symfonie nr. 3 'Rheinische'

  • Amphion, Doetinchem
  • vrijdag 9 december 2022 om 20:00
  • Musis Stadstheater, Arnhem
  • zaterdag 10 december 2022 om 20:00
  • Muziekcentrum, Enschede
  • zondag 11 december 2022 om 14:30
  • Aftab Darvishi