Rob Zuidam Karoly Effenberger
wo
9
nov

Rob Zuidam

Nox

Hannes Minnaar

Voor Hannes Minnaar schreef Rob Zuidam de pianocyclus ‘Nox’. Daarin verklankt hij de nacht en schaart hij zich in een lange lijn van componisten die zich lieten inspireren door romantische en spookachtige nachtvisioenen. Zijn nieuwe cyclus klinkt op het Oranjewoud Festival naast Robert Schumanns ‘Nachtstücke’.

De nacht van Schumanns Nachtstücke en van Rob Zuidams Nox (waarvan Oranjewoud Festival een van de opdrachtgevers is) opent in zijn kunst de deuren als het spookkasteel voor romantische dichters en componisten. Nachtvisioenen worden in de late achttiende en vroege negentiende eeuw de pijlers van een pre-Freudiaans onderbewustzijn. Grote auteurs ontdekken er hun dromen en hun angsten. In de spiegel van de fantasie ontmoeten zij zichzelf en de magie van de verbeeldingskracht.

Hannes Minnaar, een van Nederlands meest gevierde pianisten, deelt zijn nachtelijke overpeinzingen en gevoelens met het publiek via de muziek. Hij bespeelt daarbij een rechtsnarige Maene-vleugel, die anders dan kruissnarige instrumenten, transparanter klinkt zonder aan sensualiteit te verliezen.Hannes Minnaar mag zich ‘officieel’ meesterpianist noemen: vorig jaar debuteerde hij met veel succes in de gelijknamige serie. De Volkskrant roemde zijn vertolkingskunst als ‘vrij van bluf en branie’ en ‘te allen tijde de muziek dienend’. Bezoekers van het Muziekgebouw zullen zich herinneren hoe Minnaar al in het voorjaar van 2018 twee nocturnes van Zuidam in première bracht: adembenemend. Een concert voor nachtbrakers en ontdekkingsreizigers.

Beluister de cd Nox van Hannes Minnaar met het gelijknamige stuk van Rob Zuidam.
  • Oranjewoud Paviljoen (Oranjewoud Festival), Oranjewoud
  • zaterdag 21 augustus 2021 om 21:00
  • Leithenzaal, Leiden
  • woensdag 9 november 2022 om 20:15
  • Rob Zuidam
  • Muziekgebouw aan 't IJ