Louis Andriessen Hoketus
vr
1
jul

Louis Andriessen

Memorial Concert

Daan Vandewalle & Ralph van Raat

Dubbelportret van twee van de meest bijzondere componisten van de tweede helft van de twintigste eeuw: Louis Andriessen en Frederic Rzewski.

Frederick Rzewski overleed op 26 juni 2021. Nog geen week later verstomde ook de stem van Louis Andriessen, op 1 juli. Alsof de bijna even oude componisten daarmee tot op het laatst hun vele overeenkomsten wilden onderstrepen. De gelijkenissen zijn frappant: politiek en maatschappelijk engagement dat zijn weg vond in hun werk. De invloed van literatuur, geschiedenis, poëzie en de emancipatie van minderheden, in het bijzonder de arbeidersklasse; de invloeden van minimal music en elektronische muziek. De componisten kenden elkaar en bezochten Muziekcentrum Vredenburg en TivoliVredenburg meerdere malen, niet zelden om de wereldpremière van een nieuw stuk bij te wonen. Nog meer overeenkomsten: Ralph van Raat en Daan Vandewalle hadden beide componisten regelmatig op de lessenaar, of speelden hun muziek uit het hoofd.

Toch is er ook een verschil tussen beide componisten: waar Louis Andriessen alle uithoeken van de atonaliteit onderzocht, bleef Rzweski trouw aan vaste toonreeksen. Een mooi contrast bij dit dubbelportret van twee van de meest bijzondere componisten van de tweede helft van de twintigste eeuw. Ze zouden het geweldig hebben gevonden als ze wisten dat dit eerbetoon in handen wordt gegeven van twee van hun grootste pleitbezorgers: Daan Vandewalle en Ralph van Raat.

    • TivoliVredenburg, Utrecht
    • vrijdag 1 juli 2022 om 20:00
    • Louis Andriessen
    • TivoliVredenburg