Thomas Beijer
vr
5
aug

Thomas Beijer

Maro

Delft Chamber Music Festival

Thomas Beijer creëerde voor het Delft Chamber Music Festival de multidisciplinaire voorstelling ‘Maro’. Hij componeerde de muziek en tekende de animaties. Een eerbetoon aan Maro Makashvili, die wordt gezien als de Georgische Anne Frank.

Maro Makashvili was een jong Georgisch meisje met dromen en toekomstplannen. Ze was dol op literatuur, muziek en theater, niet vreemd als je bedenkt dat ze geboren en getogen was in een dichtersfamilie. Ze wilde een onafhankelijke vrouw worden, in Parijs studeren en werken om haar brood te verdienen. Niets zou haar meer in de weg staan, maar helaas viel het Russische Rode Leger in 1921 Georgië binnen en veranderde alles. Maro bood zich aan als verpleegster en werd met het Georgische regiment naar de buitenwijken van Tbilisi gestuurd. Twee dagen later werd ze gedood door granaatsplinters. Maro hield een dagboek bij, dat later als boek werd gepubliceerd en dat ook diende als uitgangspunt voor deze voorstelling.

In de multidisciplinaire voorstelling Maro – een monodrama voor mezzosopraan, strijkkwartet en piano – wordt het verhaal van Maro verteld in muziek en animaties. De tekst is van Salome Bendze, compositie en animaties zijn van Thomas Beijer en de regie en dramaturgie zijn in handen van Klaus Bertisch.

De Nederlandse verstaling van de Georgische teksten is zichtbaar via de boventiteling.

Cast en crew

Nana Dzidziguri mezzosopraan
Nino Gvetadze piano
Meccore String Quartet
Wojciech Koprowski viool
Judyta Kluza viool
Michał Bryła altviool
Marcin Mączyński cello

Nino Gvetadze concept
Salome Benidze tekst
Thomas Beijer compositie & animaties
Klaus Bertisch regie & dramaturgie
Anne Slothouwer voorstellingsleider


    • Lijm & Cultuur, Delft
    • vrijdag 5 augustus 2022 om 19:00
    • Thomas Beijer
    • Delft Chamber Music Festival