Merijn Bisschops Zelfportret
Foto: Merijn Bisschops
za
12
nov

Merijn Bisschops

Low-Key

November Music | Quatuor Bozzini

Het Canadese Quatuor Bozzini is een graag geziene gast op November Music. Het viertal werpt licht op componisten met een eigenzinnige visie en klankidioom. Dit keer nemen ze de Amerikaanse gitarist Seth Josel in hun kielzog mee. Een briljant gitaarsolist die al samenwerkte met componisten als Louis Andriessen, Mauricio Kagel, Phill Niblock, Gavin Bryars en James Tenney. Josel en Bozzini zijn geestverwante musici die verzot zijn op de werking van microtonen, drones en verstilde klanken.

Van de Nederlandse componist Merijn Bisschops spelen ze de première van zijn Low-Key, een opdrachtwerk van November Music. In zijn kwartet combineert Bisschops invloeden van spectrale, postminimal, krautrock en renaissancemuziek, met daaronder een altijd aanwezige melancholische ondertoon. De muziek gaat vergezeld van fotoprojecties die eveneens zijn gemaakt door Bisschops. Nachtelijke wandelingen door natuurlijk, landelijk en stedelijk gebied hebben geleid tot low-key fotografie met een hoofdrol voor kunstlicht.

De in Berlijn woonachtige, Canadese componist Marc Sabat verrast met een eigenwijze, prikkelende kijk op harmonie, vreemdsoortige stemmingen en microtonaliteit, zoals in zijn werk Gioseffo Zarlino voor ensemble. Zijn gloednieuwe Inner Voice is geschreven voor elektrische gitaar, strijkkwartet en computer-gegenereerde geluiden. In zijn compositie ontketent Sabat een ingenieus spel met toonhoogtes, klankkleuren en reine stemmingen, naar voorbeeld van zijn leermeester James Tenney. Mathematische muziek van een vaak ongewone harmonische schoonheid en verstilling.

Programma

Merijn Bisschops - Low-Key* (Bozzini Quartet)
Marc Sabat – Inner Voice (Bozzini Quartet met Seth Josel)

* Compositieopdracht November Music

Bozzini Quartet
Clemens Merkel - viool
Alissa Cheung - viool
Stéphanie Bozzini - altviool
Isabelle Bozzini - cello

Seth Josel - gitaar

    • Willem Twee Toonzaal, Den Bosch
    • zaterdag 12 november 2022 om 19:00
    • Merijn Bisschops
    • November Music