Eveline Vervliet Foto Michiel Vervliet
vr
16
feb

Eveline Vervliet, Wilbert Bulsink

Landschap en Windstreken

Miriam Overlach

Op vrijdagavond 16 februari verlegt harpiste Miriam Overlach de grenzen in haar soloprogramma Landschap en Windstreken. Een programma vol verschillende muzikale landschappen: wijds en melancholisch, bruut en industrieel, vol regendruppels, zacht, verwarrend en grappig. Met verschillende harpen, plastic bekers, sponzen, glazen knikkers, cassettetapes en live camera gaat er een nieuwe wereld open.

Overlach speelt een aantal van haar favoriete hedendaagse stukken voor harp en neemt ons mee naar uiteenlopende geluidswerelden. De harp bracht de van oorsprong Duitse harpiste naar Nederland, later naar België en recentelijk ook naar Oostenrijk. Meestal was de nieuwe muziek hierin leidend. Overlach raakt gefascineerd door componisten of stukken met een onmiskenbaar geluid of uitgesproken idee. Overal waar zij componisten ontmoet, moedigt zij hen aan om voor de harp te schrijven. Een deel van het programma is speciaal voor haar gecomponeerd.

De inspiratie komt onder weer uit oostelijke, westelijke en noordelijke windrichtingen. In a Landscape van John Cage laat je met rustige, herhalende noten naar een reusachtig panorama kijken. Vallende kersenbloesem van de Japanse componist Hosokawa en de herfst van de Finse componiste Kaija Saariaho: de muzieknoten verbeelden de vallende bladeren.

In Michael Maierhofs Splitting 9 ontstaat een grillige en grappige omgeving van treingetoeter tot vogelgeluid. Er wordt gebruik gemaakt van plastic bekers, sponzen en glazen knikkers op de snaren. De compositie …plik.plok……. is voor harp en cassettetapes en is het resultaat van een samenwerking in 2023. De muziek heeft iets weg van regendruppels, net als het stuk Voordat van Wilbert Bulsink dat uit heel zachte boventonen bestaat.

Johannes Kreidlers schreef een kijk-stuk voor harp en live-camera. Berio’s Sequenza II is een divers landschap op zich: een nooit verouderend meesterwerk dat je meevoert in de meest afwisselende en fantastische klanken voor de harp.

Eveline Vervliet …plik.plok………. (2023)
Luciano Berio Sequenza II (1963)
Wilbert Bulsink voordat… (2013)
John Cage In a Landscape (1948)
Michael Maierhof Splitting 9 (2006)
Johannes Kreidler Piece for harp (2018)
Kaija Saariaho Fall (1991)
Toshio Hosokawa Falling Cherry Blossoms

    • Pakhûs SOLO,, Stiens
    • vrijdag 16 februari 2024 om 20:15
    • Wilbert Bulsink
    • Eveline Vervliet
    • Pakhûs Solo