© Anna Reshetniak
di
23
nov

Maxim Shalygin

Insane Dances

Keuris Quartet

Het Keuris Quartet maakte in 2019 indruk met een vlekkeloze uitvoering van Maxim Shalygins 'Todos los fuegos el fuego' voor een ensemble van acht saxofonisten dat ze samen met het Amstel Quartet speelden tijdens November Music.

Nu spelen ze van hem het driedelige Insane Dances, waarin hij voor het eerst de mogelijkheden van de saxofoon tot het uiterste benutte. Het is onderdeel van Spectrum, een concert gewijd aan spectrale muziek. Die is gebaseerd op boventonen die als geesten boven elke toon verschijnen in een veelkleurige weerschijn.

Keuris Quartet
© Merlijn Doomernik

Naast deze waanzinnige dansen, die uitmonden in uitgelaten bewegingen, speelt het saxofoonkwartet (Evgeny Novikov, sopraan; Andreas Mader, alt; Michal Grycko, tenor; Juan Manuel Dominguez, bariton) Saxophone Quartet van Georg Friedrich Haas en DUDA van Alexey Retinsky.

Haas concentreert zich in zijn muziek op het werk met klanken door het gebruik van microtonale afstanden en boventonen.

Retinsky (geboren op de Krim, maar nu woonachtig in Oostenrijk, net als Haas) laat spectrale en folklore elementen in elkaar overvloeien in DUDA, in bepaalde delen van Oekraïne de benaming voor doedelzak.

    • Het Cenakel (De Link), Tilburg
    • dinsdag 23 november 2021 om 20:30
    • Maxim Shalygin
    • Keuris Quartet