Henryvega Renzka01
zo
14
feb

TV-broadcast

Henry Vega – In tempore belli

TV-broadcast

Henry Vega schreef met ‘In tempore belli’ een dynamisch vocaal trio, dat hij baseerde op drie teksten die verschillende emoties uitdrukken. Het Rotterdamse ensemble Club Gewalt voerde het 45 keer uit voor een roulerend publiek tijdens de Haarlemse Winterparade in december 2016. Ruim drie jaar later volgde de tv-primeur in het VPRO-programma ‘On stage’.

Im tempore belli

De titel verwijst naar een millennia oud politiek commentaar, dat op pijnlijke wijze de wereldwijde emoties van 2016 weerspiegelt. Dit jaar met Trump als nieuwe president van de VS traumatiseerde een generatie mensen met angst voor de politieke slagkracht van white supremacy, sociale onrechtvaardigheid en ongelijkheid.
De compositie sust de luisteraar met een tekst die is geïnspireerd door George Barkers Villa Stellar voordat er snelle semi-gesproken, semi-gezongen vocalen binnenstromen die zijn ontleend aan de woorden uit Marinetti's Futuristisch Manifesto. Het middelpunt van de ruim negen minuten durende compositie is een monoloog met een fragment uit het gedicht Dis Poetry van B. Zephaniah, die het huidige gevoel van onzekerheid heeft verwoord.
In tempore belli door Club Gewalt 45 keer uitgevoerd voor een roulerend publiek tijdens de Haarlemse Winterparade in december 2016. Dankzij het Silent Disco koptelefoonsysteem kon het publiek live de performers horen en zien, terwijl de elektronische begeleiding alleen voor de koptelefoondragers hoorbaar was.

    • Henry Vega