Fiber
do
11
mei

Fiber festival

audiovisual art, electronic music

De achtste editie van het FIBER Festival vindt plaats van 11 tot en met 14 mei op verschillende locaties in Amsterdam. Het programma brengt een brede selectie van kunst, elektronische muziek en audiovisuele performances samen die onze snel veranderende wereld op multisensorische wijze verkennen. Naast een meerdaags muziekprogramma, is er een tentoonstelling en symposium met lezingen en artist talks te bezoeken.

Openingsavond in het Concertgebouw

Entrée en FIBER Festival presenteren een avondconcert waar klassieke en elektronische muziek elkaar ontmoeten. De Kleine Zaal van Het Concertgebouw biedt op deze avond podium aan drie vrouwelijke componisten en performers. Bij de één is de cello het startpunt, de ander werkt met software instrumenten, modulaire synthesizers, tape loops of de kracht van de menselijke stem. Treed binnen in drie verschillende geluidswerelden die bestaan uit feminine frequencies.

Aleksandra Słyż
Terwijl Aleksandra Słyż al enkele jaren speelt op internationale muziek- en filmfestivals, geniet ze in Nederland deze bekendheid nog niet. De Poolse componist, geluidskunstenaar en technicus verkent in haar werk de verbindingen tussen akoestische instrumenten en modulaire synthesizers, waarbij ze rijke en diverse drone-structuren creëert. Tijdens deze avond zal ze een bijzondere uitvoering doen van een van haar stukken samen met cellist Judith Hamann en saxofonist Gerard Lebik.

Perila
Perila (Aleksandra Zakharenko) is een in Berlijn gevestigde muzikant en geluids- en beeldend kunstenaar. Perila werkt voornamelijk met elektronica en gebruikt akoestische instrumenten of haar stem om de sfeer van een uitvoering te versterken. Op die manier onderzoekt ze hoe we muziek en emotie door het hele lichaam kunnen voelen.

Alliyah Enyo
Alliyah Enyo is een jonge, opkomende muzikant. Ze beweegt zich tussen de disciplines muziek, compositie, dans en installatiekunst. Hierin speelt haar onderzoek naar zintuigelijke ervaringen en meditatie een centrale rol. Ze werkt met haar stem, opnames van haar leefomgeving en combineert dit met het gebruik van analoge hardware.

  • Concertgebouw, Amsterdam
  • donderdag 11 mei 2023 om 20:30

Music & Performance in Noordwaards

Het programma Music & Performance biedt audiovisuele sets, DJ- en livesets. Dompel je onder in een internationale selectie van experimentele live optredens in Noordwaards. Het programma evolueert van ambient naar hardere sounds en verder. Verken de ruimte waar beeld en geluid fragmenteren en muteren.

  • Noordwaards, Amsterdam
  • vrijdag 12 mei 2023 om 21:00

Audiovisual Art Assembly

De Audiovisual Art Assembly (AAA) is een eendaags evenement dat fungeert als een platform voor een grote verscheidenheid aan artistieke makers en denkers om maakprocessen en onderzoeksmethoden uit te wisselen op het gebied van mediakunst, elektronische muziek, geluidskunst, design en onderzoek. Tegelijkertijd wordt ook gekeken naar mogelijke relaties en samenwerkingsvormen tussen de kunsten en (wetenschappelijk) onderzoek. Dit omvat de relaties tussen kunstpraktijken en technologische, ecologische en sociale onderwerpen. Begonnen in 2018 als een reeks kleine evenementen, werd het platform met succes nieuw leven ingeblazen tijdens het festival van 2022. Dit jaar keert de tweede AAA terug als onderdeel van het FIBER Festival op vrijdag 12 mei, in de vorm van een eendaagse ontmoetingsplek in Amsterdam.

  • Oedipus, Amsterdam
  • vrijdag 12 mei 2023 om 11:00

Symposium in de Brakke Grond

Het tweedaagse symposium vormt het hart van het festival en biedt een dynamisch aanbod van performatieve lezingen, interviews, luistersessies en gesprekken. Het vindt plaats in De Brakke Grond, in het centrum van Amsterdam. Maak kennis met het werk van toonaangevende en opkomende kunstenaars, ontwerpers, musici en onderzoekers. Op welke manieren relateren zij hun praktijk en uitvoeringen aan innovatieve technologische ontwikkelingen en prangende ecologische, sociale en culturele kwesties?

  • De Brakke Grond, Amsterdam
  • zaterdag 13 mei 2023 om 12:00
  • zondag 14 mei 2023 om 12:00

Expo Fragments in Door Open Space

De expo Fragments brengt een brede selectie van werken samen die onze snel veranderende wereld onderzoeken op multizintuiglijke manieren. Fragments nodigt je uit om een nieuw begrip van onze omgeving en identiteiten samen te stellen, met behulp van verschillende vormen van luisteren, muziek, geluid, sonische speculatie en magische wereldopbouw als inspirerende en kritische media.

  • Door Open Space, Amsterdam
  • woensdag 10 mei 2023 om 12:00 tot 12:00