Ned Mcgowan 720x529
zo
27
nov

Ned McGowan

Featuring the Quarter-tone Extended Clarinet!

Gregory Oakes

De Amerikaanse klarinettist Gregory Oakes is iemand die het experiment niet schuwt. Niet voor niets liet hij speciaal een 'quarter-tone extended clarinet' bouwen die hij aan het publiek presenteert. De polymicrotonale klanken die zullen ontstaan tussen de kwarttoonklarinet van Oakes en de vijfdetonen van het Fokker-orgel vormen de basis van dit buitengewone concert.

Gregory Oakes is een virtuoze en energieke klarinettist met een voorkeur voor het spelen van muziek van nog levende componisten. Hij behaalde zijn diploma's aan de Michigan State University, DePaul University en de University of Colorado. Hij heeft onder meer residenties gehouden in Princeton, Harvard, Dartmouth, Aspen en STEIM (Amsterdam) en gaf masterclasses aan diverse conservatoria, waaronder in Amsterdam. Momenteel is hij verbonden aan de Iowa State University als klarinetdocent en is hij eerste klarinettist van het Des Moines Symphony Orchestra.

Samen met de Amerikaans/Nederlandse componist en fluitist Ned McGowan en vaste Fokker-organist Ere Lievonen speelt Oakes een daverend programma. Naast premières van de Amerikaanse componisten Bill Alves en Stirling Rutty voor klarinet en orgel, klinken drie nieuwe werken voor klarinet solo van Ned McGowan. Ook wordt het prachtige 'The 31st Cloud' voor solo Fokker-orgel van de Fin Miika Hyytiäinen uitgevoerd en zijn er twee nieuwe arrangementen en een gezamenlijke improvisatie te horen.

Uitvoerders
Gregory Oakes, quarter-tone extended clarinet
Ned McGowan, fluit/contrabasfluit
Ere Lievonen, Fokker-orgel

Programma
Sebastian Dumitrecsu - Ancient Wisdom (2019, arr. 2022)
Ned McGowan - Three Pieces for microtonal clarinet (2022)    première
Bill Alves - The Geometry of Bird Flight (2022)    première
Ned McGowan - The Singing Wall (2016)
Miika Hyytiäinen - The 31st Cloud (2013) 
Ned McGowan - For Bob (2015, arr. 2022) 
Stirling Rutty - Convergence (2022)    première
Improvisatie

    • Muziekgebouw, Amsterdam
    • zondag 27 november 2022 om 11:00
    • Ned McGowan
    • Muziekgebouw aan 't IJ