Armeno Alberts
wo
26
jan

Armeno Alberts

Dutchtown

Een radiofonische compositie op radiocustica.cz

De componist Armeno Alberts valt op met elektronische muziek. Hij maakt ook radiofonische composities. De Tsjechische radio heeft er een speciaal platform voor ingericht: Radiocustica. Daar klinkt de première van het 40 minuten lange ‘Dutchtown, a journey into the unknown’. Beluister op Radio 4 (in Podium op za 22/1, vanaf 17:00 uur) de podcast over het maakproces.

In een verre toekomst

Dutchtown is “gesitueerd” in een verre toekomst. Vanwege pandemieën en klimaatveranderingen is een gewoon leven op het aardoppervlak niet meer mogelijk. Behalve de mens, is al het overige leven verdwenen. Ook de diversiteit van het geluid van de wereld is geheel verdwenen. Op enkele manuscripten na is er geen geschreven geschiedenis en er is geen beeldmateriaal. Het enige materiaal dat nog getuigenis geeft van een ver verleden zijn geluidssamples uit het verleden. Geluidsarcheologen trekken erop uit om deze geluiden op te graven. Soms hebben ze geluk en kan er een “soundfile” worden toegevoegd aan de collectie “geluiden van een ver verleden”.
Sonoscoop enterprises is de firma, die dit alles beheert, toegankelijk maakt voor het publiek en presenteert. Gewoon ter ontspanning, bij wijze van “Cinema pour l’oreille”. Iedere maand is er een ander programma, met altijd een klankcollage gebaseerd op een collectie soundfiles uit een speciaal gebied. In het programma Dutchtown, a journey into the unknown klinkt een collage met opgegraven geluidsfiles uit het gebied dat ooit de naam ‘Dutchtown’ droeg. Nog vroeger heette dat gebied ‘Nederland’. Dutchtown was een van de mooiste steden op aarde: een groot gebied met een relatief klein bewonersaantal, een van de meest paradijselijke plekken op aarde waar iedereen naar toe wilde. En Dutchtown was gezegend met een groot pallet van klanken en geluiden.

    • www.radiocustica.cz, Radiostation in Praag
    • woensdag 26 januari 2022 om 22:00
    • Armeno Alberts