Adam Ben Ezra Photo By Diego Garcia 1
Adam Ben Ezra, foto: Diego Garcia
vr
13
okt

Dutch Double Bass Festival

klassiek, jazz en funk op één festival

Op de vierde editie van Dutch Double Bass Festival spelen onder meer de spectaculaire band Dirty Loops, festivaloprichter James Oesi met het kamerorkest Kamerata Zuid, Flamenco-bassist Renaud Garcia-Fons, de Amerikaanse hiphop bassist en producer Brady Watt en veel geprezen band Naamu van de Tilburgse Teun Creemers.

Dutch Double Bass Festival programmeert een groot aantal acts exclusief voor Nederland en organiseert een aantal unieke samenwerkingen. Zo haalt het festival de band Dirty Loops over, met bassist Hendrik Lindner in de voorhoede al sinds 2008 een fenomeen in de muziekwereld. Hun onnavolgbare mix van disco, soul, jazz, fusion, pop, gospel, funk en electronica zorgt voor ontzettend energieke live optredens. Je kunt ze kennen van hun totaal eigen versies van bijvoorbeeld Baby van Justin Bieber of Rolling in the Deep van Adele of natuurlijk van hun eigen werk. Met op Dutch Double Bass Festival natuurlijk nog meer aandacht voor de glansrol van Lindner in de band.

Tien jaar geleden bracht Adam Ben Ezra zijn iconische ‘Can’t Stop Running’ uit. En die YouTube-release was het begin van zijn sterrenstatus! Met meer dan twintig miljoen views van zijn online video’s is hij één van de invloedrijkste bassisten van deze tijd. “Bringing the double bass out of the shadows” zoals de BBC zegt! Zijn solo-live optredens, waarbij hij meerdere instrumenten bespeelt en elektronica gebruikt, zijn wereldwijd een fenomeen. Dit jaar verschijnt zijn 5e album en viert hij zijn tienjarig jubileum op Dutch Double Bass Festival.

Ook Renaud Garcia-Fons, ook wel de ‘paganini van de contrabas’ genoemd, komt exclusief naar Rotterdam. Hij is wereldberoemd door zijn eigenzinnige uitvoering van flamenco op de contrabas.

Brady Watt is een fenomeen op Instagram en YouTube. Tijdens zijn online serie Bass & Bars speelt hij samen met wereldberoemde rappers als Warren G, Marc Rebillet en Talib Kweli en bereikt hij miljoenen volgers. Met zijn basgitaar en contrabas maakt hij indrukwekkende improvisaties onder en in reactie op de teksten van de rappers.

Festivaloprichter James Oesi gaat de samenwerking aan met het Tilburgse vernieuwende kamerorkest Kamerata Zuid, daarmee speelt hij uitsluitend muziek van zwarte componisten in speciale arrangementen van Oesi zelf. Denk aan werken van Abdullah Ibrahim, Florence Price, Samuel Coleridge-Taylor en Joseph Bologne. Het hoogtepunt van het programma is de première van een gloednieuw stuk, gecomponeerd door bassist Derrick Hodge.

Ook deze acts staan op het festival geprogrammeerd:

 • Bassist Teun Creemers, dé specialist in West Afrikaanse muziek, waaraan zijn nieuwste project Naamu helemaal gewijd is. De recensies van zijn plaat zijn zonder uitzondering lovend. Op DDBF is kora-fenomeen Mamadou Diabaté speciale gast.
 • Een symbiose van de basgitaar van Mark Haanstra (oa. Yuri Honing en Ellen ten Dame) en Indiase dans van Indu Panday in het door Kalpanarts gechoreografeerde stuk ‘Tara’!
 • Dominik Wagner’s ambitie is om de contrabas uit de schaduw van de cello te halen. En dat lukt deze jonge Weense bassist heel erg goed. Deze pas 25 jaar oude muzikant speelt als solist over de hele wereld, zowel bij orkesten als in duo’s en solo en won bijna iedere contrabascompetitie die er is. Op DDBF in duo met de Oekraïense pianiste Polina Sasko.
 • De Slovaakse Roman Patkoló won vele toonaangevende concoursen zoals de Johannes Matthias Sperger competitie en de European Prize of Culture en komt naar DDBF met een spectaculair programma met gitarist Miriam Rodriguez Brüllova en het kamerorkest de Zagreb Soloists.
 • "Like Björk on a good day."- schrijft muziekblog Beatradar over Show Pony, het alter ego van de Amerikaanse Laura Nygren. De contrabassist, zangeres, elektronische muzikant en producer is een rijzende ster in de Nederlandse pop- en klassieke muziekscene.
 • Dario Calderone is één van de vaandeldragers van de hedendaagse muziek.
 • De invloedrijke Duitse improvisatie en jazzbassist Robert Landfermann neemt later dit jaar zijn tweede soloalbum op. Landfermann heeft een indrukwekkende carriere, met samenwerkingen met mensen als John Scofield en Chris Potter en vaste bands met onder andere Pablo Held en hij won oa de. WDR Jazzprijs.
 • DDBF geeft ook de jongste talenten een podium. Van het Codarts Conservatorium te Rotterdam en Conservatorium van Amsterdam spelen meerdere ensembles met hun beste basstudenten.
  • Theater Zuidplein, Rotterdam
  • vrijdag 13 oktober 2023 om 16:00
  • zaterdag 14 oktober 2023 om 14:00