120830 Rozalie Hirs Landscape Photo Marco Borgreve.jpg
zo
4
dec

Rozalie Hirs

Dreams of airs

Spectra Ensemble

Rozalie Hirs schreef een reeks gedichten onder de titel Dreams of Airs. Bij de gelijknamige compositie van haar hand ontwierpen Boris Tellegen en Geert Jan Mulder live gegenereerde videobeelden.

De liefde voor taal, muziek, wetenschap en technologie loopt als een rode draad door het creatieve werk van Rozalie Hirs. Hirs ontwikkelde een harmonische taal, die zich laat inspireren door de akoestische en psychoakoestische eigenschappen van klank en samenklank. Haar spectrale muziek omvat naast vocale en orchestrale stukken, uitgegeven door Deuss Music, ook elektronische composities en geluidskunst. Vaak combineert Hirs traditionele instrumenten met elektronische klanken op basis van berekende frequenties en eigen klanksynthese. Daarnaast neemt muziek met spreekstem een belangrijke plaats in. 

SPECTRA is een ensemble voor nieuwe muziek. Vanuit de vaste kern van musici ontwikkelt het sinds 1993 een opmerkelijke muzikale coherentie en een unieke, geraffineerde sound. Filip Rathé is artistiek leider en dirigent. SPECTRA exploreert een ruime waaier aan presentatievormen en werkt samen met componisten, theatermakers, beeldend kunstenaars en schrijvers in de opbouw van niet-dogmatische programma's en eigenzinnige vertolkingen. Hieruit groeiden samenwerkingen met onder andere Luca Francesconi, Stefano Gervasoni, Philippe Hure, Guy Cassiers, Fabrice Murgia, Philip Blasband, Peter Verhelst. SPECTRA treedt op - binnen en buiten Europa - op tal van festivals.

Rozalie Hirs – music, poetry
Boris Tellegen, Geert Jan Mulder – image

Filip Rathé – conductor
Lore Binon – voice
Tille Van Gastel – flute
Cedric De Bruycker – clarinets
Frank Van Eycken – percussion
Nico Couck – electric guitar
Gabi Sultana – piano
Pieter Jansen – violin
Bram Bossier – viola
Francis Mourey – cello
Clare Gallagher - sound diffusion in the hall

    • Orgelpark, Amsterdam
    • zondag 4 december 2022 om 14:15
    • Rozalie Hirs
    • Orgelpark