Estrella Acosta
za
29
apr

Cuban Country Queens

Cuban Country Queens

Estrella Acosta & Esquina 25 toeren met ‘Cuban Country Queens’, een feestelijk concert dat de koninginnen van de música guajira in de schijnwerpers zet - de vrouwelijke songwriters van het Cubaanse platteland, die in de loop der jaren zoveel geweldige nummers schreven. Tijdens dit concert vindt ook de presentatie plaats van de nieuwste CD van Estrella Acosta: ‘Tierra’.

In de jaren '40 en '50 maakten vrouwen in Cuba vaak de meest geliefde muziek op de 'nieuwe media', de live radio uitzendingen en de opkomende televisie. Veel van die nummers, met wortels in Zuid-Spanje en Afrika, hadden onmiddellijk succes in heel Latijns-Amerika. Tijdens de 'Cuban Country Queens'-tour brengen Estrella Acosta & Esquina 25 de grootste hits van deze geweldige vrouwen in combinatie met Estrella's eigen songs, gevat in avontuurlijke arrangementen.

Estrella Acosta is een ambassadeur van de Cubaanse muziek in Nederland. Zij en haar band Esquina 25 creëren een frisse kijk op de muziek van haar moederland, met eigentijdse en eigenzinnige improvisaties met behoud van het karakter en de spirit die kenmerkend zijn voor deze muziek.

Estrella Acosta: “De geur van mangos en guavas roept herinneringen op aan mijn kindertijd en doet me denken aan het geluid van Cubaanse countrymuziek op de radio. Mijn moeders kant van de familie, die oorspronkelijk van de Canarische Eilanden kwam, vestigde zich vele jaren geleden op het platteland van de provincie Matanzas. De muziek en poëzie daar vonden hun oorsprong in Zuid-Spanje en versmolten later met Afro-Cubaanse ritmes.

Toen het tijd was om mijn moederland te verlaten, nam ik alle verhalen, gedichten en foto's mee, plus alle mooie herinneringen en liefde die ik in mijn hart kon stoppen. Nu breng ik hulde aan het rijke muzikale erfgoed van de Cubaanse countrymuziek, en speciaal aan de getalenteerde vrouwen die ons hun prachtige liedjes hebben gegeven.”

De musici komen uit vele landen - Cuba, Venezuela, Uruguay, Duitsland en Nederland - en hebben allen ruime ervaring in Latijns-Amerikaanse- en jazzmuziek. Samen brengen ze een unieke mix van creatieve ideeën, die mensen samenbrengt en vrolijk maakt. 

Muzikanten: Marc Bischoff (piano), Efraim Trujillo (saxen/fluit), Samuel Ruiz (contrabas), Enrique Firpi (drums), Leonid Muñoz (percussie) en Estrella Acosta (zang).

Composities: Celina González, Radeunda Lima, Ana Julia Mendoza, Sara González, Liuba Maria Hevia, Marisela Verena, Irina González en Estrella Acosta

    • Paradox, Tilburg
    • zaterdag 29 april 2023 om 20:30
Mi Tierra Es Así
    • Paradox