Robin De Raaff
vr
10
jun

Robin de Raaff

Circulus

Radio Filharmonisch en Orkest Groot Omroepkoor

Piano Concerto no. 2: Circulus is een pianoconcert dat componist Robin de Raaff speciaal voor meesterpianist Ralph van Raat schreef. De ronde vorm van de Gashouder, waar het stuk zal plaatsvinden, vormt een belangrijke inspiratiebron.

Over Circulus

De pianist zit in het midden, het publiek bevindt zich om de solist heen en wordt omsloten door het orkest. De ruimte en de opstelling van het orkest doen denken aan een uurwerk, een krachtige metafoor voor de tijd. Met directe en indirecte verwijzingen naar klokken refereert Circulus naar de vergankelijkheid van het menselijk leven en onze plaats in het universum. In 2001 bracht Ralph van Raat het eerste Piano Concerto van Robin de Raaff in première, nu is hij opnieuw solist in zijn werk.

Naast de nieuwe compositie Circulus wordt ook het werk Coro van de Italiaanse componist Luciano Berio uitgevoerd. Dit beroemde werk schreef Berio als aanklacht tegen extreemrechtse invloeden in Italië ten tijde van de 'loden jaren'. De componist dirigeerde het zelf in 1977 in het Holland Festival. Het is geschreven voor veertig duo’s, ieder bestaande uit een zanger en een instrumentalist. De uitzonderlijke ruimtelijke opstelling zorgt voor een intense klankbeleving.

    • Westergas, Amsterdam
    • vrijdag 10 juni 2022 om 20:30
    • Robin de Raaff
    • Holland Festival