Joel Bons
za
10
sep

Joël Bons

Celloconcert (première)

Residentie Orkest

Celliste Lidy Blijdorp en het Residentie Orkest spelen de première van het nieuwe celloconcert van Joël Bons, dat “feestelijk en gul het leven eert”.

Joël Bons was jarenlang artistiek leider van het spraakmakende Nieuw Ensemble. Als componist komt hij de laatste jaren steeds prominenter in de schijnwerpers te staan. Hij baarde opzien met Nomaden voor het Atlas Ensemble en de stercellist Jean-Guihen Queyras.

Het Residentie Orkest schrijft over het programma: “Het leven is een cirkel: het begin is het einde en het einde is een nieuw begin. De avond opent met Wagners lichte en hoopvolle Siegfied Idyll. Een persoonlijk verjaardagscadeau aan zijn vrouw, die tijdens de geboorte van hun zoon een vogel hoorde zingen. Strauss’ sombere, overpeinzende Metamorphosen sluit de avond af: hoop, bloei, reflectie en het einde van de reis des levens.

Tussendoor vieren we het bestaan, kijken we terug en vooruit. De iconische werken van Wagner en Strauss flankeren een bijzonder en nieuw celloconcert van Joël Bons, dat feestelijk en gul het leven eert. Speciaal geschreven voor het Residentie Orkest, en voor solist Lidy Blijdorp. Hierop volgt het lijdensverhaal van Jezus, door de ogen van zijn moeder: Miroir de Peine van Hendrik Andriessen, gezongen door sopraan Klaartje van Veldhoven. Cellist Leonard Elschenbroich dirigeert de avond, en leidt vanuit zijn expertise het iconische strijkersstuk van Strauss.”

    • Nieuwe Kerk, Den Haag
    • zaterdag 10 september 2022 om 20:15
    • Joël Bons
    • Residentie Orkest