Csm Henriette Bosmans De14a007d1
za
17
sep

Henriëtte Bosmans

Bosmans & Beyond

Muze van Zuid

Henriëtte Bosmans overleed zomer 1952, zeventig jaar geleden. Ze woonde op vele adressen in Amsterdam Zuid, trad vaak op als pianiste in het Concertgebouw. Ze was een volstrekt onmisbare zeer uitgesproken persoonlijkheid in het Amsterdamse muziekleven. Elizaveta Agrafenina zingt een greep uit haar mooiste liederen. Pianist Dimitri Malignan laat zich ook horen als solist in een aantal preludes.

Bijzonder in dit recital is de koppeling met generatiegenoot Ignace Lilien. Zijn liedkunst kent net als die van Bosmans flirtages met amusementsmuziek, maar ook een voor Nederland vrij unieke sociale bewogenheid. Lilien groeide op in Lemberg toen die stad – nu Lviv in Oekraïne – nog onder Habsburgs bewind viel. In Liliens jeugd kende Lemberg een bruisend cultureel leven, was het een smeltkroes waar Joden, Duitsers en Oekraïners door elkaar leefden. Alsof het zijn tweede natuur was, wisselde Lilien tijdens zijn leven geregeld als een kameleon van nationaliteit. Zijn kronkelpad heeft rechtlijnige nazi's tijdens de oorlog mogelijk in verwarring gebracht, hetgeen zal hebben bijgedragen aan zijn overleving. De zwierige stad Lemberg deed niet onder voor Wenen of Berlijn en werd afwisselend 'Klein Wenen' of 'Het Jerusalem van Europa' genoemd.

Bosmans en Lilien waren beide componistpianisten, flamboyante ruimdenkende persoonlijkheden en taalgevoelige artiesten met een trefzeker gevoel voor poëzie. Lilien schreef moeiteloos zijn eigen liedteksten en verzorgde zelf de illustraties daarbij voor de uitgaven ervan bij uitgever Alsbach.

Elizaveta Agrafenina, sopraan
Dimitri Malignan, piano

Ignace Lilien, Quatre Chansons des Mendiants

Henriëtte Bosmans, Twee preludes voor piano.
Liederen: Lead kindly light, Dit Eiland, Le diable court dans la nuit

    • Café Wildschut, Amsterdam
    • zaterdag 17 september 2022 om 11:00
    • Muze van Zuid