Bimbamboehmerboem Foto Gaudeamus
di
6
sep

Konrad Boehmer

BimBamBoehmerBoem!

7090 & Gaudeamus

Tijdens BimBamBoehmerBoem! pakt 7090 de erfenis van Nederlands meest gevreesde componist en muziekcriticus Konrad Boehmer ter hand, tilt deze uit haar context en geeft haar een nieuwe plek in de eenentwintigste eeuw.

Van dinsdag 6 tot en met zaterdag 10 september schalt er muziek door de gangen, druipen er teksten van de muren en vullen kunst en kitsch uit Konrad Boehmers privécollectie het fort van Pampus.

Op zondag 11 september sluit 7090 explosief af met vier performances:

12:00 Echelon (2001) voor vijf instrumenten en soundtrack, door Koen Kaptijn, Nora Mulder, Akim Moiseenkov, Jasper Stadhouders, Ruben Kieftenbelt en Arie de Zwijger.
12:45 Chant de Départ (1986) voor sprekende cellist, door Christophe Roy
13:30 Der Tänzer unserer lieben Frau (1963) elektronische muziek voor een ballet, door Ibelisse Guardia Ferragutti.
15:00 Cry of this Earth (1978) voor geluidsband en slagwerk, door Bart de Vrees.

Met BimBamBoehmerBoem! stelt 7090 ‘het monument’ tegenover ‘de interpretatie.’ Het monument is in feite de nalatenschap van Konrad: het archief, de correspondentie, de teksten, beelden en natuurlijk de muziek. In tegenstelling tot het tijdloze monument, is ‘de interpretatie’ een eenmalige bloemlezing. BimBamBoehmerBoem! is een ‘compositie’ an sich, een totaalervaring met en over het werk van Konrad Boehmer. Hoe ziet 7090 Konrad en zijn werk in al zijn facetten nu? Wat is de relevantie daarvan in het derde decennium van de eenentwintigste eeuw? Wat was de context van zijn werk toen en wat nu? Wat heeft hij veroorzaakt?

Konrad Boehmer beschreef zijn ‘ideale concertzaal’ in zijn boek Doppelschläge 1 als een lange cirkelvormige gang die voortdurend in zichzelf overloopt, met doorgangen in verschillende richtingen waar het publiek door de compositie wandelt. In het gangenstelsel van Forteiland Pampus heeft 7090 Boehmers ideale zaal gevonden: het fort bestaat uit meerdere kamers en gangenstelsels, of schillen rond een centraal punt waar de bezoeker vrijelijk kan bewegen. De verschillende schillen werken constant op elkaar in, beïnvloeden en transformeren elkaar, waardoor er een dynamische voorstelling ontstaat die overloopt in performance, concert, boekpresentatie, tentoonstelling en een versnapering aan de bar.

BimBamBoehmerBoem! is gemaakt in opdracht van de Konrad Boehmer Foundation en is onderdeel van de Gaudeamus Music Week.

    • 7090
    • Gaudeamus Muziekweek