Moniquekrus Orig
zo
24
apr

Monique Krüs

Anne en Zef

Residentie Orkest

‘Anne & Zef’ van Monique Krüs is een succes in binnen- en buitenland. In deze jeugdopera ontmoeten Anne Frank en de Albanese jongen Zef, een slachtoffer van bloedwraak, elkaar in de hemel. Het Residentie Orkest presenteert de opera als familieconcert.

Monique Krüs over Anne & Zef:

“Het Nederlands Philharmonisch Orkest vroeg me om in 2015 een opera te componeren over Anne Frank (12+). Anne & Zef is gebaseerd op het succesvolle gelijknamige toneelstuk van Ad de Bont, die delen van het dagboek van Anne Frank als uitgangspunt gebruikte. De opera is gemaakt in het Nederlands en is tot nu toe vertaald in het Italiaans, Engels, Duits, Frans en deels Kantonees en, hoewel geschreven met een jong publiek in gedachten, geschikt voor iedereen ouder dan 12.
Zef, een vijftienjarige Albanese jongen uit onze tijd, is vermoord vanwege de Kanun, de bloedwraak. In het hiernamaals ontmoet hij Anne Frank en ze komen tot de ontdekking dat ze veel gemeen hebben: een gewelddadige dood, problemen met ouders, Anne hield van schrijven, Zef van acteren. Beiden zijn van hun vrijheid beroofd voor hun vroegtijdige dood: Anne in het Achterhuis, Zef moest zich in zijn eigen huis verstoppen om veilig te blijven. Hun nieuwsgierigheid naar elkaar leidt tot aangrijpende, grappige en soms melancholieke scènes. Geleidelijk groeien ze naar elkaar toe.

Sleutelelement in het verhaal is het ‘onbekende dagboek’van Anne: Ad de Bont creëerde nieuwe teksten alsof Anne was blijven schrijven: “Eerst op een steen of in het zand, dan in de lucht en ten slotte alleen nog in mijn hoofd.”

De muziek is toegankelijk en meeslepend. Intense scènes, zoals Anne vertelt over Westerbork en Auschwitz, worden afgewisseld met lyrische, kleurrijke muziek.

    • Amare, Den Haag
    • zondag 24 april 2022 om 11:00
    • Monique Krüs
    • Residentie Orkest