Bob Zimmerman2
di
7
dec

Bob Zimmerman

Bob Zimmerman schrijft carillonstuk voor prinses Amalia.

Voor carillons in het hele land

Prinses Amalia viert op 7 december haar 18e verjaardag. Bob Zimmerman schreef voor de jarige prinses het carillonstuk ‘Amalia Achttien!’ Door het hele land spelen beiaardiers de première op hun carillons.

Bob Zimmerman over ‘Amalia Achttien!’

Peter van de Lint interviewde voor Trouw componist Bob Zimmerman over Amalia Achttien!
:
muziek voor bij een feestelijke gebeurtenis, die door het hele land klinkt. "Dat laatste vind ik virtueel verbindend, een vorm van verspreiding die met niets te vergelijken is."

"Ik ken Amalia niet persoonlijk, maar ze lijkt me een leuke, vrolijke meid, dus heb ik vrolijke muziek gemaakt. Ze wordt achttien en dat is toch een keerpunt in je leven. Heel symbolisch. Muziek is eerst en vooral emotie, en wij ambachtslieden moeten dat over zien te brengen. Nee, ik heb niet de letters van haar naam omgezet in tonen. Dat vind ik flauw en oubollig. En bovendien zou niemand het horen. Mensen lopen toevallig buiten en horen de klokken ineens boven hun hoofd, men rekent er niet op. Vooral over die perceptie heb ik nagedacht en dat bepaalde mede de vorm.

"Het staat in D-groot, een frisse en vrolijke toonsoort die past bij een jonge meid. Ik heb voor een rondo-vorm gekozen. Het rondo was vaak de feestelijke afsluiting van een sonate of symfonie. Je hoeft er niet heel geconcentreerd naar te luisteren, en er zit een refreintje in dat steeds terugkeert. Ik heb me uiteraard laten voorlichten over het carillon, want daar wist ik niks van. Ik ben met beiaardier Boudewijn Zwart op de Amsterdamse Westertoren geweest. Je voelt daar de historie en via die klokken is er een connectie met de Oranjes. Dat inspireerde enorm. Ik heb daarna een schets gemaakt, en die aan Zwart laten zien."

"Ik weet niet welk instrument ik gekozen zou hebben als het niet voor carillon bedoeld was. Omdat dat nooit aan de orde is geweest. Het hangt van de situatie af, maar misschien hadden er dan wel meer popachtige elementen in gezeten, meer passend bij Amalia. Maar nogmaals, ik ken Amalia niet. Of ik koningsgezind ben doet weinig ter zake, ik ben daar volkomen neutraal in. Het zijn aardige mensen. Ik ga dinsdag met veel plezier de muziek overhandigen aan de burgemeester van Den Haag, en daarna luisteren we naar Gijsbert Kok op het carillon van de Grote Kerk.”

    • Klokketorens door het hele land,
    • dinsdag 7 december 2021 om 16:00
    • Bob Zimmerman
  • Carillon