Leve De Componist

Vier de muziek!

Word vriend

Als het ooit een goed moment is om nieuwe muziek te eren en te vieren, dan is het nu! Muziek zet ons aan om te dromen, in de abstractie van geluid kunnen we een nieuwe wereld voor ogen zien. Door onze oren te prikkelen, openen we onze ogen.

New Music NOW stimuleert het maken, spelen en delen van nieuwe muziek. We doen dit samen met het Do-It-Together-netwerk van alle componisten, musici, organisaties en vele bestaande en nieuwe muziekvrienden. Zo bouwen we aan een groeiende beweging (en community) rond nieuwe muziek. En nemen voortdurend het voortouw. En wat er dan gebeurt, als componisten, musici, muziekliefhebbers, kenners en professionals en toegewijde media de krachten bundelen is enorm aanstekelijk!

Met een heldhaftig team en een enorme gezamenlijke krachtsinspanning van het Do-It-Together-netwerk heeft New Music NOW al veel bereikt; met de Dag van de Componist, het platform New Music NOW, vele compositieopdrachten en concerten.

Het gaat natuurlijk om de muzikale kwaliteit en impact, en niet om de cijfers. Maar ach wat, die cijfers zijn best bemoedigend. En dan te bedenken dat we nog maar net zijn begonnen. 

Facts & Figures

Publieksbereik

  • Platform New Music NOW is het enige toegewijde netwerk en platform voor nieuwe muziek in Nederland en heeft een groeiend bereik onder muziekliefhebbers. In 2023 bereikt New Music NOW ruim 31.000 unieke bezoekers en er worden maandelijks ongeveer 700 video’s bekeken.
  • De tweede editie van de Dag van de Componist 2023 omvatte meer dan 150 activiteiten in 14 steden en een bereik van ruim 15.000 live-bezoekers, 275.000 radioluisteraars, 240.000 tv-kijkers, 8.256 livestream en online tv kijkers. Er werd muziek gepresenteerd van meer dan 150 componisten door meer dan 500 musici door heel Nederland. 
  • Het wekelijkse TV-programma New Music NOW op kabel-tv ONS trekt 40.000 kijkers per aflevering. In 2023 had New Music NOW maar liefst 48 afleveringen van elk circa 90 minuten met een jaarbereik van meer dan een miljoen kijkers.
  • Dankzij samenwerking met de NTR en VPRO Vrije Geluiden is meer nieuwe muziek te beluisteren op radio NPOKlassiek en de online kanalen.

Publicaties

De publicatie-teller van New Music NOW staat nu op: 

Compositieopdrachten

Dankzij steun van vrienden, fondsen en mecenassen gaf New Music NOW aan zeer veel componisten een opdracht om nieuw werk te maken en op te nemen: 

  • Opdrachten aan 46 componisten en filmmakers voor 46 nieuwe spraakmakende composities en audiovisuele producties, de New Music NOW Files, dankzij Buma Cultuur, Ministerie OCW en Het Cultuurfonds.
  • Presentaties van nieuwe gecomponeerde muziek op het Amsterdam Dance Event, dankzij Buma Cultuur.
  • Een serie concerten en opnamesessies in samenwerking met VPRO Vrije Geluiden en Nieuw Geneco, dankzij het Investeringsfonds Muziek.
  • Met onze freelance AV-professionals heeft New Music NOW de afgelopen twee jaar meer dan 120 mediaproducties en 15 livestreams gerealiseerd in samenwerking met het netwerk. 
  • De aanstelling van Stadscomponisten in o.a. Tilburg, Den Bosch, Maastricht, Goes en Meierijstad; een Plattelandscomponist en Stadscomponisten voor de Dag van de Componist in Amsterdam, Amersfoort, Arnhem, Den Bosch, Den Haag, Utrecht.
  • Maar liefst 50 nieuwe koorcomposities en 16 nieuwe ensemblestukken voor amateurmusici, met gratis downloadbare bladmuziek en oefenvoorbeelden op New Choir Music NOW en New Ensemble Music NOW, dankzij steun van mecenas Marcia.

Meedoen met die aanstekelijke bende?

We gáán ervoor en delen de liefde voor eigentijdse muziek van eigenwijze toondichters, klankboetseerders, notenkrakers. En verzamelen een aanstekelijke bende van nieuwsgierigen en  eigenwijzen die nieuwe muziek willen maken, spelen en delen.

Schrijf je dan nu in als Vriend en doe mee!

Steun aan New Music NOW betekent een keus voor de toekomst vol muziek en toonkunst. Een toekomst waarin we de waarde, het belang én het plezier van nieuwe muziek vieren, waarin we ons voorstellen hoe een betere wereld zou klinken.

Als muziekvriend van New Music NOW ben je als eerste op de hoogte, krijg je eerste keus in het programma van de Dag van de Componist én als blijk van grote dank ontvang je een stoere messenger bag - een speciale geupcyclede tas van de Grootste Grafische Partituur. 

Steun de versterking van een nieuw geluid. Steun New Music NOW. 

Voor € 12,50 per maand, oftewel een jaarlijkse bijdrage van € 150 euro ben je Vriend van New Music NOW. 

Of vul een ander bedrag in. Alle support is welkom!

Ook de belastingdienst doet mee. Want New Music NOW is geregistreerd als culturele ANBI en hierdoor is jouw gift extra aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Samen zetten we een beweging in gang die vernieuwing & nieuwsgierigheid in hart van de muziekcultuur brengt. Zo componeren we de toekomst en met een aanstekelijke bende van 'makers, spelers, delers' maken we het verschil. Act NOW. Doe mee en word onze muziekvriend!

— Esther Gottschalk

Directeur New Music NOW

Word Vriend

Vier de muziek en steun de makers!