Patricio Wang

Vrijheidsconcert

Patricio Wang brengt samen met schrijfster Marja Vuijsje een ontroerend muzikaal verhaal over verzet en bevrijding

Bevrijding is het motto van Patricio Wang (Santiago, 1952). In een turbulente periode van politieke bevrijdingsbewegingen in Latijns-Amerika studeerde hij vanaf 1968 compositie in Santiago aan het conservatorium van de Universiteit van Chili.

Eenmaal in contact met nieuwe ideeën die de heersende conservatieve opvattingen uitdaagden, versmolt Wang de Andes-traditie met klassieke Europese en populaire muziek, waaronder de nueva canción en bewerkingen van Beatles-nummers. 'Gevaarlijke muziek' waardoor hij na de militaire staatsgreep van 1973 van de universiteit werd gestuurd.

Als leerling van Louis Andriessen ontwikkelde hij zich tot een vooraanstaand musicus aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Vrijgekomen manifesteert Wang zich als productief componist/gitarist in avant-garde. Centraal in al Wangs werk staat de synthese van academische en populaire muziek, die tot uiting komt in stukken voor zijn groepen en composities voor film, dans en muziektheater. Evocatief versmelten Europees modernisme en Latijnse traditie tot een organisch geheel.

Het repertoire is een selectie uit Wangs oeuvre voor film en muziektheater, alsmede vocale en instrumentale stukken. Begeleid door schrijfster Marja Vuijsje, die haar familieverhaal beschreef in 'Ons Kamp', een 'Joods geschiedenisverhaal'. Samen brengen zij een ontroerend muzikaal verhaal over verzet en bevrijding.

Muzikanten:
Patricio Wang - Piano, gitaar, tiple, panfluit, zang, composities en arrangementen
Alejandro Arrate - Charango, keyboards, percussie en zang
Jasper le Clercq - Viool en zang
Tjakina Oosting - Cello en zang
Alvaro Pinto - Quena, panfluit, charango, gitaar en zang
Paul van Utrecht - Gitaar en zang
Winanda van Vliet - Zang en tiple
Marja Vuijsje - Teksten en zang

Deze uitzending kwam tot stand in samenwerking met Tivoli Vredenburg, Old Roots New Routes en World Music Forum NL.