Maxim Shalygin

Severade

Severade is een combinatie van de woorden Sever (Russisch voor 'noord', verwijzend naar de Noordzee) en Serenade.

In korte tijd heeft Shalygin een ware reputatie voor intense spektakelwerken opgebouwd.

‘Severade’ van Maxim Shalygin, uitgevoerd door het Cello Octet Amsterdam & Maya Fridman, opgenomen tijdens November Music 2021.

‘Severade’ is geschreven voor acht akoestische cello's en speciaal ontworpen instrumenten. Deze unieke, mechanisch aangedreven klankinstrumenten zijn gebouwd door kunstenaar Rob van den Broek en vormen tezamen een sculptuur. Van den Broek ziet deze nieuwe instrumenten als een klankmatig en historisch verlengstuk van de cello, waarmee hij een spannende blik in de toekomst werpt.

Severade is een combinatie van de woorden Sever (Russisch voor 'noord', verwijzend naar de Noordzee) en Serenade. Liefdesliederen die klinken wanneer je blik over de woeste Noordzee waart. Liefde in de zin van Orpheus, maar ook liefde die met stomheid slaat, die angst en beven opwekt, die verwoest en opbouwt. In de cyclus Severade slaat de componist een wervelende brug tussen de emotionele folklore van het oosten en de rationele muziektraditie van het westen.

Het concert wordt uitgevoerd door Maya Fridman & Cello Octet Amsterdam, bestaande uit Alistair Sung, Claire Bleumer, Esther Torrenga, Genevieve Verhage, Rares Mihailescu, René van Munster, Sanne Bijker en Sanne van der Horst.