Martin Fondse

Mini Music Movie · Home

Componist Martin Fondse werkte aan een serie pianostukken gebaseerd op architectuur, getiteld 'Home'. We zagen een goede match om dit pianostuk te combineren met een panorama solargrafie van het Nederlandse poolstation. Regie: Udo Prinsen

Dit onderzoeksstation wordt door stationschef Maarten Loonen zijn ‘home away from home’ genoemd. Maarten Loonen woont en werkt in dit gebied voor onderzoek naar ganzen, ecologie en klimaat.

Maarten hielp bij het maken van dit beeld. Hij plaatste een door Udo Prinsen zelfgebouwde 360° panorama pinhole camera in Ny-Ålesund op Spitsbergen, midden tussen het Nederlandse en het Britse poolstation. De ronde camera heeft 4 gaatjes voor 4 compartimenten, die 4 afzonderlijke beelden opnemen op lichtgevoelig fotopapier. Als de zon voorbijgaat, etst ze haar spoor op het papier. Deze afbeeldingen werden later gedigitaliseerd en bewerkt tot één lang panorama van 360°.

Na het digitaliseren werd het beeld verder ontleed in lagen, die de basis vormen voor de animatie van deze artistieke filmimpressie op de track 'Home' van Martin Fondse. Ik heb ervoor gekozen om de afbeeldingen langzaam op te vullen met geanimeerde elementen die zijn geïnspireerd op de natuur en ecologie die je in de zomer in het noordpoolgebied kunt vinden, zoals noordse sterns en katoengras.

Eén element is toegevoegd door ontwerper Stefan Kwint. Op mijn verzoek maakte hij in software Touchdesigner een impressie van het noorderlicht. Een winters element dat alleen aanwezig is tijdens de donkere periode. Zo creëerden we een impressie van 365 dagen in 360° film. 

De camera werd gemaakt voor project Touch base, arctische zonnegrafie. Een 'art meets science'-project dat arctische stations wereldwijd met elkaar verbindt.

Home
muziek: Martin Fondse
Regie: Udo Prinsen
YouTube

Mini Music Movies