Proef2

New Music NOW Files

New Music NOW steunt 20 componisten met opdracht voor nieuw werk

Article

New Music NOW geeft 20 componisten de opdracht om een nieuwe compositie te maken en een audiovisuele productie daarvan. Daarvoor is een bedrag van twee en een halve ton beschikbaar gesteld via Buma Cultuur uit het Steunpakket voor de Rechtensector van het Ministerie van OCW, zo is zojuist bekend gemaakt.

Dit is een extra toekenning bovenop de eerder beschikbaar gestelde bijdrage van drie en een halve ton voor compositieopdrachten eind vorig jaar. De bijdrage is bedoeld als steun aan componisten die inkomensverlies leden door de pandemie. 

Bedenker van de opdrachtregeling is Esther Gottschalk, directeur Dutch Composers NOW – de organisatie achter het muziekplatform. Binnen het Steunpakket aan de Rechtensector van het ministerie van OCW heeft zij aangedrongen op maatwerk voor componisten die veelal in opdracht componeren voor musici, podia en festivals. Deze opdrachtregeling vormde de blauwdruk voor de diverse nieuwemuziekmaken-regelingen van Buma Cultuur in de genres hedendaags, media, jazz/wereld en kleinkunst. Daarmee zijn een groot aantal componisten geholpen.

Esther Gottschalk: “Ik ben blij dat we met de New Music NOW Files in totaal 46 componisten kunnen helpen met nieuw werk en audiovisuele producties. Dankzij deze opdrachten kunnen zij fair pay hun werk verrichten en helpen componisten op hun beurt ook freelance musici en opnametechnici aan betaald werk. Bijzonder is ook de samenwerking met een breed scala aan media, podia, festivals, ensembles voor de live en online presentatie van alle composities. En voor ons is het geweldige start van nieuw compositiefonds”

Alle nieuwe composities en audiovisuele producties, de New Music NOW Files, worden gepubliceerd op New Music NOW (www.newmusicnow.nl): het onlineplatform voor nieuwe Nederlandse muziek. 

De onafhankelijke vakjury bestaat uit Caroline Bakker (Dag In De Branding), Tamar Brüggemann (Wonderfeel), Shane Burmania (Muziekgebouw aan ’t IJ, Korzo), Martijn Buser (Gaudeamus) & Bert Palinckx (November Music).

De release van de eerste 6 muziekvideo’s is op de Dag van de Componist, 18 juni 2022.  

De volgende projecten zijn door de onafhankelijke vakjury gehonoreerd:

Albert Nxt Museum 2021 High Resolution C Rachelecclestone Rac2935
Foto: Rachel Ecclestone

Albert van Abbe - NONDUAL (LIVE A/V)

NONDUAL (LIVE A/V) is een audiovisuele live performance, een presentatie van een nieuw album in combinatie met live gegenereerde, live geïmproviseerde visuals waarvoor speciaal software is ontwikkeld. Het album wordt opgenomen in de vintage Willem Twee studio's in Den Bosch waar materiaal wordt opgenomen op jaren 50 jaren 80 Synthesizers. Daarnaast wordt o.a. Beste Aydin uitvoerig gesampled op geprepareerde grand piano in de Toonzaal. De visual software voor NONDUAL is ontwikkeld met Studio ANF. Het project is speciaal omdat de registratie gepresenteerd mag worden op het ''Limbo'' scherm van NXT Museum ''NXT Stage'' (2x4K projecties op de vloer en wand). 

Armeno Alberts Portret 01

Armeno Alberts - Birdsongs

Birdsongs (werktitel) is een nieuw project van de gebroeders Armeno Alberts (componist) en Marcel Alberts (beeldend kunstenaar). Het betreft een samengaan van een klank/muzieksculptuur en een polyfone drievoudige electroacoustische soundscape.

Het project zal als installatie / beeldend klankobject geëxposeerd en beluisterd (kunnen) worden op multimediale festivals en ‘Soundart’ gerelateerde concertseries. De soundscape, integraal onderdeel van de sculptuur, kan ook als autonome compositie gespeeld worden b.v. tijdens tapeconcerten of op radio.

De audiovisuele productie betreft met name de registratie van de première. Ook filmfootage, opgenomen gedurende het maakproces, wordt verwerkt in de eindmontage.

333a3f6bdc674fe69af34b60f4b6a589
Foto: Daniel Nicolas

Cecilia Arditto - Chambers

NAME OF THE PIECE: Chambers

DESCRIPTION: A cycle of 3 chamber songs for ensemble of 2 voices, baroque harp, viola da gamba, and objects. 

DURATION: ca 12/15 minutes

OUTCOME: Video registration of the whole piece + trailer. "Chambers" can be easily played in a live concert version in the future.

COMPOSITION: Cecilia Arditto

TEXTS: Virginia Woolf, Sor Juana Inés de la Cruz, Emily Dickinson. MUSICAL QUOTES: Hildegard von Bingen.

RESEARCH, PRODUCTION AND MUSICAL PREPARATION: Luciana Cueto

VIDEO PRODUCTION : Eduardo Hernandez Pérez

"Chambers" is a cross-over between early and modern music, easy to be programmed for both types of audience. 

Robin Coops Photo By Annina Romita 1
Foto: Annina Romita

Robin Coops & René van Munster - One Charming Night

One Charming Night is een audiovisueel album en een speciaal opgezette website rondom de thematiek en betekenis van sensualiteit en seksualiteit in de 21ste eeuw. Acht aria’s van Purcell vormen de inspiratie van deze reis waar elektronische- en barokmuziek elkaar ontmoeten. De aria's gaan een visuele dialoog aan met de virtuele werelden en avatars in VR Chat, waar sensualiteit en seksualiteit in virtuele platforms wordt onderzocht. Het project wordt geïnitieerd en uitgevoerd door cellist/producer René van Munster, multidisciplinair kunstenaar Robin Coops, klavecinist Lisa Kokwenda Schweiger en opnameproducer Frerik de Jong.

Lisa Luke Deane

Benjamin Luke Deane - Kisses from Lisa: a cinematic album

After the release of her upcoming debut album Footsteps On The Wall, the alter-ego of composer Luke Deane already seeks to create her second album. Kisses from Lisa, comprises of 10 short poems, recorded and produced by the band. 

At the start of the film, Lisa is seen to climb out of her bedroom window at night, and to walk out of the city, and the songs thereafter take place wandering through typical and beautiful Dutch landscapes, outside of the city

Ccc6a72346f14e96938f43d61444bfe0

Miranda Driessen - Lockdown Diaries

Een multimediale installatie waarin field-recordings, teksten, en tekeningen die voortkwamen uit persoonlijke reflecties gedurende de tweede lockdown verwerkt in een 4-track elektronische, ruimtelijke compositie en -beeldprojecties. Uitgangspunt hierbij is niet het narratieve, maar juist de abstractie van de verschillende elementen, waardoor het anekdotische wordt overstegen, en er een totaalervaring ontstaat die het persoonlijke overstijgt. De installatie kan als zodanig gepresenteerd worden op bv. festivals en/of museale context, maar zal tevens resulteren in een online productie.

Mark Engelen Gaudeamus 01
Foto: Mark Engelen

Rembrandt Frerichs - Connecting the creative zones

Dit project is een samenwerking met Gaudeamus. In een aantal werksessies zal ik met een selectie klassieke musici de uitvoering van mijn compositie voorbereiden. In de compositie voeg ik elementen samen waar ik me de afgelopen jaren in heb verdiept: Jazz, Klassiek, Wereldmuziek. Het stuk is er expliciet op gericht om Klassieke musici aan te zetten tot het nemen van creatieve beslissingen, tijdens repetitieproces en uitvoering, wat voor het publiek en puntje-van-je-stoel-ervaring oplevert, zowel op beeld als later ook op live concerten. De opnames en release van het nieuwe stuk vinden plaats in Mei 2022.

2021 2 1

Arend Gerds - Monolith

De Provinciale Brassband Groningen en componist Arend Gerds gaan een samenwerking aan, waarbij een nieuw werk getiteld ‘Monolith’ (werktitel), gecomponeerd zal worden door Arend Gerds en in première zal worden gebracht door de Provinciale Brassband Groningen. AE Audio Productions zal een audiovisuele productie van dit nieuwe werk maken, opgenomen op een locatie die tevens het onderwerp van de compositie zal zijn, namelijk het Forum te Groningen.

Dannydegraan 2

Danny de Graan - Distorted Reality

Mijn plan is om een compositie te schrijven voor het Amsterdamse ensemble SCALA met behulp van kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence of A.I.).

De compositie gaat ‘Distorted Reality’ heten en is geïnspireerd op de huidige trend van fake news op sociale media. Door muzikaal materiaal te laten manipuleren door A.I. simuleer ik de manier waarop fake news ontstaat.

Van het uiteindelijke werk zal een audiovisuele registratie worden gemaakt die voor de officiële uitvoering gebruikt zal worden en dan live wordt gemanipuleerd. Daarnaast zal ik de video en audio-opname gebruikt worden ter promotie van het werk.

Cab0e18a36c643acb6c3d654fd50e4f5

Katharina Gross - Thomas Bernhard, Heerlen ligt aan Zee

De Oostenrijkse schrijver Thomas Bernhard, geboren in het Nederlandse Heerlen, zou afgelopen jaar zijn 90ste verjaardag hebben gevierd. Voor deze gelegenheid wordt in mei/juni 2022, één jaar na dato vanwege Corona, het festival/symposium Heerlen aan Zee georganiseerd, met activiteiten rondom Bernhard, zoals lezingen, muziek, films en discussies.

Door de Oostenrijkse Ambassade in Den Haag, medeorganisator, ben ik gevraagd een bijdrage te leveren. Ik zal hiervoor een compositie voor cello en spreek-/zangstem, met electronica van 30 minuten componeren en uitvoeren, met theatrale elementen. Het project gaat als videoregistratie in premiere, gevolgd door een live uitvoering tijdens het festival, en aansluitende uitvoeringen.

Cawdslaydaz Lomaasbello Press

Hugo van Heijningen - Cawd Slaydaz feat. LoMaasBello

Het plan is om na het maken van instrumentale demos, in maart 2022 nieuwe composities op te nemen en te arrangeren met gastmuzikant LoMaasBello. Het mixen en masteren zal later uitgevoerd worden door een externe producent. Naast de muziekopnames plannen we in dezelfde periode een optreden in de venue Sexyland in Amsterdam. Bij een muziekstuk zal een muziekvideo gemaakt worden. Deze zal geproduceerd worden in Nederland, door een ervaren team, met hoofdrollen voor Max van Broeckhuysen, Hugo van Heijningen en de Colombiaanse artiest LoMaasBello.

Maxknigge Vgilst 06 1681x1200 2

Max Knigge - Compositie voor ROctet

Een nieuwe compositie (12-15 minuten), een eerste uitvoering en een audiovisuele registratie. Het project is een samenwerking tussen componist Max Knigge en het strijkoctet ROctet. De opname zal worden gedaan door BigEars Productions. Na compositie wordt het stuk opgenomen in het repertoire van het ROctet.

Bram Kortekaas Fotograaf Malou Kranen
Foto: Malou Kranen

Bram Kortekaas - Nieuwe muziek voor een oude meester

Het project omvat een samenwerking tussen de online concertserie "Miniatures, inspired by music and visual arts" van Tosca Opdam, Museum De Lakenhal en ondergetekende. Het ‘Vanitas-zelfportret’ van Bailly, een topstuk uit het museum vormt de inspiratiebron voor de compositie.

De audiovisuele productie verbindt voor de kijker de muziek en het kunstwerk. Het schilderij en de compositie worden ingeleid door de componist en de conservator. Het spanningsveld tijdloosheid versus vergankelijkheid is verklankt in de compositie en zichtbaar in het schilderij. De nieuwe compositie wordt door Tosca Opdam (viool) en Dana Zemtsov (altviool) uitgevoerd, spelend voor het schilderij in het museum.

Syliva Maessen

Sylvia Maessen - Huh?

10 korte hedendaags klassieke composities (totaal 30 minuten) met mogelijkheden voor verschillende soorten improvisatie. Voor trompet, accordeon en contrabas op een nieuw verhaal voor kinderen van Frank Groothof (ja, hij doet graag mee). Opgenomen als Videoclip (New Music Now-files) en CD. Met een afsluitend presentatieconcert en verder eventuele voorstellingen in seizoen '22/'23 of eerder, als het project al eerder klaar is dan gepland.

Piet Jan Van Rossum

Pieter Jan van Rossum - Plattelandscomponist editie 5

Als plattelandscomponist schrijft Piet-Jan van Rossum een vijfde en laatste werk.

Het wordt twee maal uitgevoerd op dat bewuste platteland. Deze uitvoeringen worden opgenomen en gefilmd.

Als afsluiting is er ook een concert van alle 5 werken in een concertzaal in Den Haag.

Maxim Shalygin 10 By Dmitry Hai
Foto: Dmitry Hai

Maxim Shalygin - Capriccios of the World [2de notitieboek] voor klarinet en elektronica

Michel Marang - performance en visueel werk.
Het tweede notitieboek zal uit de volgende delen bestaan: Oekraïne, Spanje, Georgië, India en Hel. Ieder deel zal een groot aantal muzikale en buitenmuzikale samples combineren, stemmen en andere folklore elementen, die op een soms bizarre manier vervormd worden, waardoor een geheel nieuwe specifieke en eigentijdse volksmuziek ontstaat.

Argossidiros2

Andys Skordis - "me...myself...the stranger"

My application refers to the composition, recording and video creation of a 25 minute piece, which is broken down into several shorter pieces. The new work will be composed for various instruments (acoustic and electronic), that will be recorded at a professional studio, as well as mixed and mastered to be released. In addition, I will collaborate with a video artist to create a short video based on a piece from the work which will be shared together with the release. At a later stage I will also organize a live performance.

Bartspaan Foto 1030x773
Foto: Ina van Zyl

Bart Spaan - LONG (Longer version)

Mijn bestaande werk “Long” (tijdsduur: ca. 13 minuten) wil ik uitbreiden tot een nieuw werk van ca. 50 minuten. Het werk wordt geschreven voor basklarinet/contrabasklarinet en de door Hans van Koolwijk gebouwde BassBoxen. Bespeler van dit instrument is Hans van Eck en de klarinettist is Gareth Davis, die zowel actief is in geïmproviseerde als gecomponeerde muziek.

De audio visuele productie zal bestaan uit een integrale opname van deze nieuwe versie. Het langzaam in- en uitzoomen zal in de video een visuele tegenhanger vormen van het “in- en uitadem” principe dat ten grondslag ligt aan de muzikale structuur van “Long”.

Photojjockel 3345
Foto: Judith Jockel

Boudewijn Tarenskeen - HELL

HELL is een muziekdansdrama voor sopraan Bernadeta Astari en pianist Gerard Bouwhuis, gebaseerd op Dante's 'Divina Commedia', en is te omschrijven als een nieuwe vertaling door een sopraan en een componist die beiden hun wortels hebben in Indonesië. Bernadeta gebruikt een oude Javaanse vechtkunst, de Pencak Silat, als gebarentaal om de Italiaanse teksten voor het publiek te 'verklaren'.

Omdat dit project de grenzen van het genre 'recital' probeert te rekken, de verhouding tussen de vertolkers veel fysieker wil weergeven, lijkt mij dit een zeer werkbaar uitgangspunt voor een audiovisuele productie.

Janco Verduin Portrait

Janco Verduin - Subliminal Modulations

Ik wil een stuk voor klavecimbel schrijven dat het EDM subgenre Techno onder handen neemt. Hiervoor wil ik het klavecimbel versterken en middels elektronica (laptop) de uitvoerder een grote mate van controle geven over de klanken die de software ervan maakt, bv dmv een pedaal. Voorts wil ik er een interactieve animatie aan toevoegen (dmv Touchdesigner) welke bedoeld is voor zowel de video voor deze aanvraag, als voor live uitvoeringen.

Dit zal mijn derde stuk voor klavecimbel worden en deze stukken wil ik na afloop bundelen tot een album en deze online uitbrengen en hopelijk op cd.

Lees meer

Esther Gottschalk

‘Trots op zes ton voor componisten’

interview door Charlie Crooijmans

Dutch Composers NOW nam tijdens de corona-crisis het initiatief voor de New Music NOW Files: een extra subsidieregeling voor audiovisuele producties van nieuwe Nederlandse muziek. […]

Lees meer

New Music NOW

New Music NOW Files

Stichting Dutch Composers NOW maakt bekend voor haar compositieregeling New Music NOW Files maar liefst 26 aanvragen te kunnen honoreren. Een onafhankelijke vakjury heeft bepaald […]

Lees meer
  • Armeno Alberts
  • Cecilia Arditto
  • Luke Deane
  • Miranda Driessen
  • Rembrandt Frerichs
  • Arend Gerds
  • Danny de Graan
  • Max Knigge
  • Bram Kortekaas
  • Sylvia Maessen
  • Piet-Jan van Rossum
  • Maxim Shalygin
  • Andys Skordis
  • Bart Spaan
  • Boudewijn Tarenskeen
  • Janco Verduin