369617 Yannis Kyriakides Bart Grietens 4 72509e Original 1604594438
Fotografie: Bart Grietens

Yannis Kyriakides wint Johan Wagenaar Prijs

Article

Yannis Kyriakides heeft de Johan Wagenaar Prijs 2020 gewonnen. Deze oeuvreprijs voor componisten wordt eens in de vier jaar toegekend. Het is een onderscheiding van de gemeente Den Haag, op voordracht van de Johan Wagenaar Stichting. Eerdere laureaten waren onder anderen Martijn Padding, Guus Janssen en Louis Andriessen. Kyriakides ontvangt de prijs tijdens Festival Dag in de Branding op zaterdag 12 december 2020. Zijn werk is te horen in twee programma’s.

Yannis Kyriakides: “Het is voor mij een grote eer om in de voetsporen te treden van mijn twee docenten Louis Andriessen en Dick Raaijmakers, en mijn twee gewaardeerde collega's aan het Koninklijk Conservatorium, Martijn Padding en Guus Janssen. Voor een Grieks-Cyprioot die opgroeide in Engeland en Nederland in 25 jaar tot zijn thuis heeft gemaakt, voelt het als een dieper signaal van acceptatie in de Nederlandse muziekcultuur. Ik ben er trots op dat ik hier deel uitmaak van een lange en levendige traditie.”

 Johan Wagenaar Prijs

De Johan Wagenaar Prijs bestaat uit een geldbedrag van €25.000,- en concerten met werken van de winnende componist. 

De jury: “Methodisch en gestaag werkt Kyriakides aan een groot oeuvre van hoge kwaliteit, dat gekenmerkt wordt door ideeënrijkdom en de onnadrukkelijke toepassing van elektronica en buitenmuzikale elementen. Bovendien is hij ‘een ambachtelijk en intelligent kunstenaar die (…) verworvenheden uit het verleden verbindt met vragen over onze toekomst, zoals in zijn recente werk Face, dat artificiële intelligentie en gezichtsherkenning tot onderwerp heeft.”

    • Yannis Kyriakides
    • Dag in de Branding