Annabel Schouten Sr Simonvanboxtel

Stadscomponist Utrecht

Vragen aan Annabel Schouten

Dag van de Componist 2024

Annabel Schouten is Stadscomponist van Utrecht tijdens de Dag van de Componist op zaterdag 15 juni. Utrecht is het festivalhart. Tijdens het Stationsconcert klinkt de première van Annabels Stadslied. De zangers zijn afkomstig uit alle delen van Utrecht en komen zingend op de fiets naar Utrecht CS voor een spetterende happening onder het bollendak. Wij vroegen Annabel naar haar connectie met Utrecht en naar de muziek die haar inspireert.

Wat is jouw connectie met Utrecht?

Naar Utrecht ben ik verhuisd voor mijn studie Musician 3.0 aan het conservatorium. Als maker heb ik mij ontwikkeld in en met de stad. Met de bomen stond ik te oefenen in het "boom zijn" in mijn eerste kunstproject: How to become a tree. Ik speelde viool met lange strijkstok-draden langs de Singel toen ik mijn eerste Wandelconcert ontwikkelde. 

Hoe laat je je inspireren door de stad?

Tijdens mijn opleiding ging ik steeds vaker werken in de openbare buitenruimte. In eerst instantie had ik daar geen bedoeling bij. Eenmaal buiten werd de bedoeling vanzelf duidelijk: het geluid van de stad! Zo veel klanken, zo veel muzikaliteit, zo veel diversiteit. Elke plek, elk tijdstip een nieuwe klankencompositie. Ik begon steeds beter te begrijpen dat het maken van een compositie niet iets is wat alleen componisten doen. We doen het allemaal, de hele tijd. We klinken altijd samen, we vergeten alleen soms om te luisteren naar ons samenspel. Door te luisteren sta je onlosmakelijk in verbinding met de omgeving waarin je je bevindt. Vanuit luisteren stuitte ik op een andere inmiddels belangrijke waarde in mijn werk: de omgeving, het landschap waarin de klanken zich begeven. 

Hoe verwerk je dat in je composities?

Ik besloot dat de muzikale interventies die ik toevoeg aan een plek altijd moeten samengaan met de geluiden uit de omgeving. Voor een compositie zoek ik naar het minimale wat nodig is om mensen te laten luisteren naar de omgeving. Daarom breng ik veel tijd door op de plek waar ik klanken aan toevoeg. De compositie krijgt een plattegrond met tijdlijn, een instructie en muzikaal materiaal. Het werk is de vorm, de route, de compositie, waarin mensen uitgenodigd worden om te luisteren, zodat zij een verbinding aangaan met het landschap waarin zij zich begeven.

Welke muziek inspireert jou?


Meer 3

over het Stadslied, Utrecht en New Music NOW Express

    • Annabel Schouten