Martin Fondse Krijgt Buma Classical Award 2022

Martin Fondse wint BUMA Classical Award 2022

Article

Componist des Vaderlands Martin Fondse heeft op 7 december de Buma Classical Award 2022 gewonnen. Hij kreeg de prijs live op NPO Radio 1 uitgereikt uit handen van Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur. De Buma Classical Award is een oeuvreprijs voor een componist die al lang actief is en een groot publiek bereikt. Buma Cultuur reikt Buma Awards uit om componisten, tekstdichters en muziekuitgevers te eren.

Buma-directeur Frank Helmink: '“Buma Cultuur begon een aantal jaren geleden met het jaarlijks uitreiken van de Buma Classical Award. Een prijs voor een componist van hedendaags klassieke muziek die het jaar ervoor heel succesvol was. Dat kunnen we over de winnaar van dit jaar wel zeggen. Niet alleen als hyperactieve Componist des Vaderlands, maar ook als maker van diverse, mooie, eigenzinnige en sterke werken. Vandaar dat het niemand zal verbazen dat de Buma Classical Award gaat naar een van de meest veelzijdige componisten die ons land rijk is: Martin Fondse!”

Martin Fondse is al decennialang actief in het Nederlandse muzieklandschap. Als pianist leidt hij sinds de jaren negentig zijn eigen ensembles. Als componist en arrangeur werkt hij samen met vele bigbands, orkesten en internationale sterren, waaronder Pat Metheny, George Duke en Cristina Branco. Sinds januari 2022 is Fondse Componist des Vaderlands. Als bevlogen ambassadeur van de nieuwe Nederlandse muziek komt de componist op voor het belang van alle betrokkenen in het muziekleven en gaat hij in gesprek met collega-componisten, musici, theaterdirecteuren, concertbezoekers, platenmaatschappijen, muziekdocenten, politici en programmamakers bij radio en tv.

    • Martin Fondse
    • Buma Cultuur