Angela De Weijer

Angela de Weijer

Het werkproces en de première van ‘Conversation with friends’

stadscomponist

In mei 2022 vond de première plaats van de compositie ‘Conversations with Friends’. Dit bijzondere parallelconcert is tot stand gekomen door een samenwerking tussen stadscomponist Angela de Weijer, Phoenix Cultuur, Provincie Noord-Brabant, Gemeente Meierijstad en lokale parochies en organisten. Meierijstad heeft een bijzonder hoge dichtheid van mooie kerkorgels, waardoor Angela tijdens haar werkproces geïnspireerd raakte om met deze instrumenten aan de slag te gaan. Lees het verslag van Phoenix Cultuur.

Ontdekkingstocht door Meierijstad

In de eerste lockdown herfst/ winter van 2020 wandelde Angela de Weijer door alle kernen van Meierijstad om de omgeving van dichtbij te leren kennen. Veel contact maken met de inwoners zelf was door de toen geldende beperkingen bijna niet mogelijk. Toch begon er op de verlaten straten een rode lijn zichtbaar te worden van lokale patroonheiligen die regelmatig staan afgebeeld op gebouwen, in kapelletjes, muziekverenigingen en wijkcentrums. De stadscomponist besloot om de muziek voor de kerkorgels te inspireren op de heiligen Cecila, Barbara, Oda en Rita - aangezien zij de onderlinge verbondenheid in Meierijstad laten zien. Ze is daarop contact gaan leggen met lokale organisten en vriendenstichtingen van de orgels.

Het werkproces werd praktisch en inhoudelijk begeleid door Barbara Brouwer en Marc van Kessel van Phoenix Cultuur. Organist Bert Augustus van de Rooise Martinuskerk bood het vertrouwen en de mogelijkheid om te experimenteren en werken aan het Smitsorgel. Ook Jan Buil van het Schijndelse Smitsorgel was zeer betrokken en faciliterend in het proces.

werk in uitvoering

Uitgestelde première

De première van Conversations with Friends was oorspronkelijk gepland voor november 2021. Angela heeft op November Music nog deelgenomen aan een panelgesprek over de rol van de Stadscomponist, samen met collega-stadscomponisten Bart de Vrees en Piet-Jan van Rossum. Niet lang daarna ging het land weer op slot waardoor de première werd uitgesteld tot voorjaar 2022.

Op 7 mei was het dan toch zover: in vier kerken verspreid over Meierijstad vonden de parallelconcerten plaats waarin de muziekcompositie voor het eerst ten gehore werd gebracht voor het publiek. Dankzij de verschillende speeltijden kregen bezoekers de gelegenheid om het stuk in meerdere kerken te gaan beluisteren, wat een interessante ervaring oplevert omdat de uitvoering, het orgel en de akoestiek van de kerken zo anders kunnen klinken.

Organisten Marc Schippers en Henrike van Tuijl speelden in de Servatiuskerk in Erp, Rob Cornelissen in de Veghelse Lambertuskerk, Bert Augustus in de Martinuskerk in St. Oedenrode en Anna Bujanovaite bracht de muziek in Schijndel ten gehore. Het was een indrukwekkende première, waardoor de verbinding tussen de kernen van Meierijstad werd onderstreept.

Impressie van de dag

Reprise

Tijdens festival Fabrique Magnifique in juli 2022 werd het stuk opnieuw ten gehore gebracht: organist Marc Schippers speelde op het orgel in de kapel van het Kloosterkwartier in Veghel.

    • Angela de Weijer (Miss Milivolt)
    • Phoenix Cultuur