Dagvandecomponist Annavankooij 4779

Dag van de Componist - landelijk

alle evenementen op een rij

Een groot aantal steden nam deel aan de allereerste Dag van de Componist

Seung Won Oh

Den Haag

10.00 uur tot 14.00 uur Studio 2 Lulofstraat 55

Om 10.00 uur start in Studio 2 Lulofstraat 55 een gratis compositieworkshop voor jonge talenten met componist en creative coach Sara Zamboni.

12.00 uur het carillon van de Grote Kerk

Beiaardier Gijsbert Kok speelt vanaf de Grote Kerk werk van Nederlandse componisten als Henk Badings, Sylvia Maessen, Cornelis de Bondt en Roel van Oosten.

12.00 uur boekhandel Paagman, Frederik Hendriklaan

Jeroen Elfferich schrijft muziek voor twee piano’s. Samen met de Bulgaarse pianist Ivan Pavlov vormt Jeroen een uniek piano-duo zich uitsluitend richt op het uitvoeren van zijn composities op twee aluminium Rippen-vleugels. Tijdens het optreden in Paagman klinken composities van hun cd die onlangs is uitgebracht bij Etcetera Records.

15.00 uur start programma AMARE, ensemblezaal KC

Studenten van de Ensemble Academy van het Koninklijk Conservatorium voeren samen met musici van het Residentie Orkest Martijn Padding’s White Eagle uit, met violist Yuchen Richard Zhang als solist. Daarna speelt het New European Ensemble diverse werken van Seung-Won Oh: Sifting Through Memory | Black Crow (NL premiere).

16.30 uur start programma Kloosterkerk

De jonge componist Thomas van Dun bestrijkt het hele spectrum tussen symfonieorkest en dance. In zijn compositie Light Mass wil hij een trance-ervaring bewerkstelligen. De uitvoerenden zijn Ensemble Klang en de avontuurlijke organist Geerten van de Wetering.

17.00 uur Kloosterkerk

Matangi Quartet speelt een selectie uit de #90seconds composities. Er zit een aantal ‘Haagse’ componisten tussen, onder wie Kate Moore, Rembrandt Frerichs, Marijn van Prooijen en Rogier Bosman, maar ook kwartetleden Karsten Kleijer en Maria-Paula Majoor hebben zelf composities geschreven.

17.30 uur Kloosterkerk

Panfluitist Matthijs Koene en organist Geerten van de Wetering spelen werken van Nederlandse componisten in de monumentale Kloosterkerk aan het Lange Voorhout: Daan Manneke – Perfla!, Calliope Tsoupaki – Song for life and death, Oene van Geel – E in a cage, Roderik de Man – Turbolenza di protoni!

20.00 uur Theater de Vaillant

Ensemble Modelo62 spelen op 18 juni om 20.00 uur en 19 juni om 15.00 uur de muziektheaterpoductie BallerinaBallerina van Petra Strahovnik. BallerinaBallerina is een muziektheatervoorstelling over een 15-jarig autistisch meisje dat op haar tenen loopt als ze stress ervaart. Daarom noemt iedereen haar Ballerina.

BallerinaBallerina_foto: Alex Schroder
Dagvandecomponist Annavankooij 4862
Koor Neon o.l.v. Fokko Olenhuis zingt Emojinary Voices van Jasna Velickovic Hoog Catharijne, foto: Anna van Kooij

Utrecht

10.00 – 10.45 uur Start om 10.00 uur: Stadskantoor / Utrecht CS Jaarbeursplein

Martin Fondse, Componist des Vaderlands componeert speciaal voor de Dag van de Componist de Grootste Grafische Partituur Aller Tijden. Dit meer dan 400 meter lange lint vol muziek slingert van het stadskantoor Utrecht, via de galerij achter Centraal Station naar een groots muziekmoment onder het ‘bolletjesdak’. Dan dwars door Hoog Catharijne richting TivoliVredenburg met de grande finale op de Vredenburgerkade. De muziek wordt gespeeld door een bonte stoet aan kinderen, musici en voorbijgangers. Langs de route klinken ook andere composities van diverse jonge, oude, beginnende en ervaren componisten, waaronder de muziekschoolleerlingen van De Utrechtse Muziek School. NPORadio4 en New Music NOW zijn erbij voor een live reportage.

10.00 – 22.00 uur TivoliVredenburg

Een twaalf uur lange Concert- en Talkshow-Marathon met live optredens en interviews in de tot televisiestudio omgebouwde Pleinzaal van TivoliVredenburg. Elk uur zijn er concerten en talkshowgasten. De line-up van topensembles bestaat onder andere uit het Cello Octet Amsterdam, Adam kwartet, Trio Napolov/Fridman/Sandee, Amstel Quartet, Nieuw Amsterdams Peil, T R O M P O, Insomnio, Trio Kaer, Postland. Met werken van onder anderen Louis Andriessen, Vanessa Lann, Christiaan Richter, Maxim Shalygin, Calliope Tsoupaki, Douwe Eisenga, Amarante Nat, Reza Namavar, Joey Roukens, Rembrandt Frerichs, Kate Moore, Martijn Padding, Oene van Geel, Gemma Luz Bosch en Theo Loevendie.

11.00 – 12.00 uur Carillon van de Dom en onthulling gevelbord Andriessen

Stadsbeiaardier Malgosia Fiebig bespeelt het carillon van de Dom. Op het programma staan werken van Louis Andriessen, van zijn broer Jurriaan en van zijn vader Hendrik. Een hommage aan deze beroemde componistenfamilie, die lang in Utrecht heeft gewoond. Aansluitend is om 12 uur de onthulling van het gedenkbord bij het woonhuis van de componistenfamilie Andriessen Herenstraat 5 Utrecht.

12.00 – 17.00 uur Hoog Catharijne

Hoog Catharijne biedt de hele middag podium aan Nederlandse componisten met live optredens op diverse plekken in Hoog Catharijne. Met dank aan de Ondernemersfonds Hoog Catharijne. Ensemble Zoef brengt muziek van Oene van Geel, Theo Verbey en Spinvis, ten gehore. De componist Riek Westerhof speelt eigen werk. Pianist Jacqueline voorheen Frederique betovert de oren van het winkelend publiek in Hoog Catharijne met haar project Bach. En nu?: korte pianocomposities van nu levende Nederlandse componisten in antwoord op de 48 preludes van J.S. Bach.

Programma Hoog Catharijne 

11 uur Ensemble ZOEF (o.a. werken van Oene van Geel, Theo Verbey en Spinvis) - Stadskamer, Hoog Catharijne   
12 uur Duo Mees van der Smagt (eigen werk)  Stijlkamer, Hoog Catharijne
12.30 uur Ensemble ZOEF (o.a. werken van Oene van Geel, Theo Verbey en Spinvis) - Stadskamer, Hoog Catharijne
13 uur Duo Mees van der Smagt (eigen werk)  Stijlkamer, Hoog Catharijne
13.30 uur Ensemble ZOEF (o.a. werken van Oene van Geel, Theo Verbey en Spinvis) - Mediamarkt, Hoog Catharijne
14 uur Bach. En NU? (o.a. werken van Louis Andriessen, Caroline Ansink, Loek Dikker, Gijs van Dijk en Jacques Bank) - Stijlkamer, Hoog Catharijne
14.30 uur Duo Mees van der Smagt (eigen werk) - Stijlkamer, Hoog Catharijne 
15 uur Bach. En NU? (o.a. werken van Lorre Trytten, Pieter Smithuijsen, Christina Viola Oorebeek, Aart Strootman en Bob Zimmerman) - Stijlkamer, Hoog Catharijne
15.30 uur Vanessa Lann speelt The Candle – Stijlkamer, Hoog Catharijne
16 uur Riek Westerhof: Reistasjes - Stijlkamer, Hoog Catharijne

15.30 -16.30 uur Domkerk

Zaterdagmiddagmuziek Domkerk zet twee levende Nederlandse componisten in de schijnwerpers: Hans Kämper - Inventie alla Tango (première), en een compositie voor orgel van Jan Hage.

20.00 – 23.00 uur TivoliVredenburg grote zaal

Utrechtse stadsopera Trijn van Bob Zimmerman. Exact op de plek waar het gebeurde, want in 1577 bestormde de Utrechtse Trijn van Leemput met een grote groep vrouwen het kasteel op het Vredenburg, dat dienst deed als dwangburcht en gevangenis. De Spaanse bezetting van Utrecht was dan wel voorbij, maar het stadsbestuur weigerde het gehate kasteel af te breken. Trijn van Leemput kwam in verzet en met de pikhouweel in de hand bestormde ze met haar medestrijders de burcht. Met succes. De Utrechtse stadsopera ‘Trijn’, onder artistieke leiding van componist Bob Zimmerman is een grootse productie met ruim 200 zangers, acteurs, dansers en musici.

Hele dag NPO Radio 4

NPO Radio4 besteedt de hele dag aandacht aan levende Nederlandse componisten, waarbij de NTR live uitzendt vanuit TivoliVredenburg, met vele live concerten, reportages en gasten: Martin Fondse, Bob Zimmerman,Calliope Tsoupaki, Amarante Nat, Christiaan Richter, Reza Namavar, Rembrandt Frerichs, en Theo Loevendie. De VPRO sluit de dag af met Vrije Geluiden, live vanuit TivoliVredenburg en speciaal gewijd aan de componisten van nu.

Terugkijken op uitzending gemist: https://www.nporadio4.nl/uitzendingen?date=18-06-2022

Dagvandecomponist Annavankooij 5604
Karmit Fadael en Bob Zimmerman

Amsterdam

13.00 - 22.00 uur Gamelanhuis en Ramses Shaffy Huis Amsterdam

De Nederlands-Indonesische componist Sinta Wullur presenteert eigen composities en werk van bevriende componisten. Zij opent om 13.00 uur met Global Gongs in het Gamelanhuis op Veemkade 578. Van 14.15 tot 14.45 uur trekt een eigentijdse Gamelanoptocht over de Veemkade naar de Piet Heinkade. Wullur besluit haar programma in het Ramses Shaffy Huis op de Piet Heinkade 231 met twee concerten: Raga Impressions en Wullur & Friends (van 15.00 tot 22.00 uur).

13.00 - 17.15 uur Splendor Amsterdam (Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam)

In Splendor is het de hele middag een feest van de componisten! Het programma start om 13.00 uur met Overalls - recordings: 16 componisten van Splendor spelen nieuwe composities met amateurmusici, het SplendOrkest onder leiding van componist David Dramm. Om 15.00 uur speelt Duo Kurkuma (Ere Lievonen en Joke Kegel) nieuwe composities van Joke Kegel aan de overkant in de Uilenburgersjoel. Terug in Splendor spelen om 16:30 uur componisten/pianisten Rieteke Hölscher en Heleen Verleur zelfgeschreven stukken voor piano vierhandig.

Na afloop springt David Dramm meteen op de fiets naar Wanna Swing, om je daar samen met Maarten van Boven om 18 uur te ontvangen met een Meet&Greet&Swing.

14.00 uur Huis Concertgebouworkest (Gabriël Metsustraat 16, 1071 EB Amsterdam)

Op de Dag van de Componist op 18 juni geven musici van het Concertgebouworkest samen met musici van de Academie van het Concertgebouworkest een concert in hun eigen orkesthuis op de Gabriël Metsustraat 16, 1071 EB Amsterdam. Voor dit gratis toegankelijke concert dat om 14.00 uur begint, staan werken van Rob Dirksen, Martijn Padding, Henriëtte Bosmans en Jacob ter Veldhuis op het programma.

18.00 uur Muziekgebouw aan 't IJ

Acht schommels op de kade bij het Muziekgebouw: met de interactieve muziekinstallatie WannaSwing kun je muziek laten klinken terwijl je uitkijkt over het IJ. Al schommelend stuur je composities aan die speciaal voor WannaSwing zijn geschreven. Componist David Dramm en Muziekgebouw directeur Maarten van Boven staan klaar om je een zetje te geven. En kunnen je alles vertellen over de schommelcomposities. De volgende composities zijn al schommelend te beluisteren: David Dramm Wanna Play?, Joey Roukens On Swings, Rob Zuidam Without title, Mayke Nas It don’t mean a thing, Willem Jeths Trepidus, Rick van Veldhuizen Spaces_between words.

20.30 uur Pianola Museum

Tijdens de eerste jaargang van de Dag van de Componist brengen pianist-componist Loek Dikker (piano) en Friedmar Hitzer (viool, violofoon) nieuw werk, waarin op virtuoze wijze muzikale sferen en stijlen uit heden en verleden worden gecombineerd.

20.30 uur Concertgebouw Amsterdam

In het Concertgebouw klinkt in het kader van het Holland Festival het nieuwe orkestrale spektakelstuk A House of Call. My Imaginary Notebook van Heiner Goebbels.

20.30 Bimhuis

Ontdek de Amsterdamse underground in een avond vol optredens met bands, duo’s en solo-performances van: Bazooka, Sun-Mi Hong & Tristan Renfrow, Soon, Raw Fish, Benjamin Herman Trio Ft. Oscar Jan Hoogland, Marta Warelis & Ingebrigt Håker Flaten, Lena Hessels, Paroah, DJ Andy.

Global Canto Arnaud Kokosky
Sinta Wullur - Global Canto, foto: Arnaud Kokosky
Duo Double Dutch In Splendor
Duo Double Dutch in Splendor
2022 Havik 18 Juni 22
Havikconcerten, foto: Marjolein Vinkenoog

Amersfoort

13.00 uur tot 22.30 uur Havikconcerten

In Amersfoort staan de Havikconcerten, in de openlucht in de binnenstad, in het teken van nieuwe Nederlandse muziek. Om 13.00 uur spelen piepjonge componisten eigen werk onder leiding van componist Anne-Maartje Lemereis. Het VioolLAB presenteert een programma rond Nederlandse componisten en Mondriaan. Om 15.00 uur spelen studenten van het HKU Utrechts Conservatorium werken van Prokofiev, Debussy en Henriette Bosmans. ‘s Avonds klinkt om 20.30 uur She/Her met muziek van zes vrouwelijke componisten en brengt het Keuris Ensemble een ode aan componist Henriëtte Bosmans, die 70 jaar geleden overleed. De avond wordt afgesloten met een optreden van de Componist des Vaderlands Martin Fondse.

Henry Kelder: "op de Havikconcerten was die dag ook echt te gek. Super veel publiek op de kade en direct bij het startschot met In de Knop van Anne-Maartje Lemereis stroomde het vol. Zij bracht 6 wereldpremières met haar leerlingen, daarna VioolLab waar ook werk van Lemereis werd gespeeld evenals een arrangement van mij en werk van Kliphuis, maar ook van niet meer levende Nederlandse componisten zoals Orthèl. Scholen in de Kunst bracht op een enkeling louter Nederlandse componisten en zelfs eigen werk voor harp solo dus weer een wereldpremière. Een pianotrio van het Utrechts Conservatorium speelde werk van Roel van Oosten. ´s-Avonds vrouwelijke componisten w.o. Woof en een blok Bosmans. Met de Vioolsonate, Nuit calme en het zelden uitgevoerde Pianotrio, gaaf stuk! Wat veel bijval kreeg, het zat toen stampvol met lekker weer erbij. En de dag werd afgesloten met Martin Fondse en zijn trio. Erg prettig. Dit smaakt naar meer. Op naar volgend jaar!"

2022 Havik 17 Juni 26
Havikconcerten, foto Marjolein Vinkenoog

Den Bosch, Tilburg

14:00 uur - 15:00 uur Beiaardautomaat Heikese Kerk Tilburg

Vanaf de toren van de Heikese kerk zijn composities te horen van Tilburgse componisten Henk Stoop, Jo Sporck, Andres van Zoelen, Bruno Culotti, Fons Mommers, Frank Crijns, Jeroen van Vliet, Remy Alexander, Vlad Chlek en Xavier van de Poll. Deze werken zijn speciaal voor de beiaardautomaat van deze kerk gecomponeerd.

14.30 uur en 16.30 uur Willem Twee Toonzaal Den Bosch

In Den Bosch presenteert November Music on Tour werken van componisten van de Music Hub Brabant in de Willem Twee Toonzaal om 14.30 uur en om 16.30 uur. Op het programma staan de werken van jonge componisten zoals Mathijs Leeuwis, Mathilde Nobel, Aura Bouw, Max Frimout en Marieke van de Ven. Veelal door hen zelf uitgevoerd Van elektronische muziek tot solozang; het belooft een gevarieerd programma te worden.

16.00 uur Beiaard Sint Janskathedraal Den Bosch

Componist en stadsbeiaardier Joost van Balkom speelt om 16.00 uur nieuwe Nederlandse muziek op de beiaard van de Sint Janskathedraal. Het programma bestaat uit werk van Daan Manneke, Jacques Maassen, Mathieu Dijker en hemzelf.

Slotritueel Bosch Parade

Componisten Aart Strootman en Dyane Donck voeren het slotritueel uit in de Tuin der Lusten tijdens de Bosch Parade, met Jheronimus Bosch als inspiratiebron.

14.00 uur De Link & AMPA in PARK Tilburg

Tijdens de eerste landelijke Dag van de Componist op zaterdag 18 juni presenteren De Link, concertorganisatie voor nieuwe muziek, en de Academy of Music and Performance Art (AMPA) in expositieruimte PARK in Tilburg een concert boordevol gloednieuwe muziek. Mathijs Leeuwis, Stadscomponist van Tilburg, geeft een solo optreden met pedal steel guitar en cassettebandjes. Het jonge Tantrum Saxophone Quartet speelt Fractured Motion, door componist Patrick Ellis gemaakt tijdens de Artist Residency van De Link. En er klinken werken van studenten uit de AMPA compositieklas van voormalig stadscomponist Tilburg Anthony Fiumara.

Tilburg Paul Janssen
Tantrum Saxophone Quartet, foto: Paul Janssen
Den Bosch
Tilburg, foto: Paul Janssen

Rotterdam

12.00 - De Doelen Rotterdam

Componist Aart Strootman stuurt een Ode aan de stad Rotterdamse de wereld in. Te beleven op verschillende plekken in de stad en op social media.

18.15 uur Slotkoor RotjeKoor Grotemarkt Rotterdam

Door het hele land klinkt muziek van actieve componisten en ook tijdens RotjeKoor! Aleksandra Popovska, dirigente/componist/ improvisator/ zangeres, heeft speciaal voor RotjeKoor het lied ‘Positive Currency‘ geschreven. Deze bijzondere compositie zal rond 18.15 uur tijdens de afsluiting van het korenfestival worden gezongen door alle koren, onder leiding van Popovska op het Hoofdpodium op de Grotemarkt. RotjeKoor vindt de hele dag plaats op zaterdag 18 juni op meer dan 20 zangplekken in het Rotterdamse centrum. 140 gevarieerde koren uit heel Nederland maken er met z’n allen een feestje.

20.00 uur Tante Nino Rotterdam

Ensemble Oihua is een jong en dynamisch ensemble, toegewijd aan het ontdekken en uitvoeren van hedendaagse muziek. Voor de Dag van de Componist zullen twee leden van het Ensemble Oihua verschillende intieme en sterk geladen solo stukken spelen die zij zich gedurende de Covid periode hebben geïnternaliseerd, Ronddolen van Wim Henderickx voor basklarinet, Inkeer van Saskia Venegas voor basklarinet en elektronica, Fantasievoor viool van Femke Sonnen, Jayou voor viool van Myrthe van de Weetering en Premonición voor viool van Saskia Venegas.

Aardlek Ereprijs Foto Maarten Sprangh
Orkest de Ereprijs in Arnhem Museum, foto: Maarten Sprangh

Arnhem, Ede

15.00 uur Arnhem Museum

Orkest de Ereprijs speelt composities van Calliope Tsoupaki, Jesse Broekman, Oğuz Büyükberber, Natalia Domínguez Rangel & Dolf van Kinkelder o.l.v. Tjeerd Barkmeijer, om 15.00 uur in het Arnhem Museum.

15.00 uur Akoesticum Ede

In de tuinzaal van het Akoesticum in Ede is om 15.00 uur een programma met hedendaags liedkunst van Nederlandse bodem te horen, onder de titel ‘De Wonden van de Wereld’. Met name die liederen komen aan bod, die in de laatste jaren van lockdown zijn ontstaan. Componisten Wilko Brouwers, Sylvia Maessen, Boudewijn Tarenskeen, Kris Oelbrandt, Fant de Kanter en Maarten van Norden lichten hun eigen werk kort toe.

14.00 uur Boekhandel Het Colofon Arnhem

Vanaf 14.00 uur zullen in boekhandel Het Colofon in Arnhem de componisten Nico Huijbregts en Andries van Rossem aan het woord komen. Hun muziek wordt uitgevoerd door Ensemble Ruspoli.

Anne Maartje Lemereis Fotograaf Mark Brants
De eerste stadscomponist Goes: Anne-Maartje Lemereis, foto: Mark Brants

Goes, Kortgene

10.00 uur Beiaardconcert Maria Magdalena Toren (Grote Kerk), Goes

Ter gelegenheid van de Dag van de Componist speelt stadsbeiaardier Rien Donkersloot composities van Albert de Klerk, Gerard Boedijn, Jurriaan Andriessen, Wim Franken. Plaats: Maria Magdalena Toren (Grote Kerk), Goes

Daarnaast vanaf 18 juni klinkt vier keer per uur een melodie van de nieuwe stadscomponist Goes. Als eerste kennismaking tussen de stadscomponist en de inwoners van Goes, past de stadsbeiaardier de muzikale tijdsaanduiding aan naar nieuwe melodieën uit het repertoire van de nieuwe stadscomponist. Dit zijn de melodietjes die voor de uurslag klinken op het hele uur, eerste kwartier, halve uur en laatste kwartier. Die zijn vanaf 18 juni deze zomer te horen door de stad Goes.

16.00 - 17.00 uur Bekendmaking Stadscomponist Goes in de livestream uitzending

Op zaterdag 18 juni 2022 tijdens de Dag van de Componist wordt de eerste Stadscomponist van Goes bekendgemaakt! Een componist, verbonden aan een stad zoals een stadsdichter, is een succesvol initiatief van de stichting Dutch Composers NOW. Nog niet eerder had Zeeland een stadscomponist.

De naam van de nieuwe stadscomponist Goes wordt op 18 juni tussen 16 en 17 uur bekend gemaakt in de livestream uitzending van New Music NOW, door Robert Vroegindewij, directeur Muziekschool Zeeland.

19 juni 12 - 17 uur Het Eindeloos Eiland Festival Kortgene

Let op: op zondag 19 juni. Vliegende shakers, zoemende stokken, rollende speakers… Zo heb je jongleren nog nooit gehoord, en muziek nog nooit gezien! Componist Arthur Wagenaar en jongleur Guido van Hout bundelen hun krachten, en laten muziek en jongleren tot iets heel nieuws versmelten.

Het Eindeloos Eiland Festival is inmiddels een begrip in heel Zeeland en ver daarbuiten. 3voor12 schreef al over de eerste editie van EEF in mei 2015: “Het mooiste festival van Zeeland. Wees gewoon jezelf, samen met de natuur”. Sounds Like Juggling treedt drie keer op tussen 12:00 uur en 17:00 uur.

Zwolle, Enschede

11.00 uur Huisconcert Zwolle

Ter gelegenheid van de Dag van de Componist is er een bijzondere huisconcert met The Anido Guitarduo (Annette Kruisbrink en Arlette Ruelens). Op het programma staan solo en duo werken van componist en topgitarist Annette Kruisbrink.

16.00 uur Huisconcert Enschede

Om 16.00 uur komt The Anido Guitarduo (Annette Kruisbrink en Arlette Ruelens) samen Ferenc Hutÿra en Jim ten Boske in Enschede. Samen brengen zij composities ten gehore van Kruisbrink en Ten Boske. Ferenc Hutÿra speelt Cresent Moon (Walter Hekster). Hutÿra en Ten Boske spelen duetten voor fluit en gitaar en met The Anido Guitarduo ; Sangita voor Altfluit en 3 Gitaren.

Almere

Wereldpremière 17 juni 2022, Observatorium - Lelystad / Sundation Festival, op 18 juni om 05:00 bij zonsopgang

Het ensemble heeft vier topcomponisten gevraagd om zich op locatie te laten inspireren en elk een stuk te schrijven voor een van deze bijzondere landschapskunstwerken. Black Pencil heeft op de Land Art-locaties met hen gewandeld en uitgebreid gebrainstormd, zodat de componisten de energie van de plek konden voelen. 

Een van de vier componisten is Yannis Kyriakides "​Observatorium van Robert Morris is een werk over het verstrijken van de tijd. Toen mij werd gevraagd om een muziekstuk te componeren als reactie op dit monumentale werk, was mijn eerste vraag: hoe kan ik in enkele minuten een werk uitdrukken dat verwijst naar die onmetelijkheid van tijd? De basis van mijn stuk is een periodiek elektronisch geluid dat aansluit bij de cycli van de turbines die de locatie omringen. Hieroverheen weerspiegelen cycli van uitzettend en samentrekkend harmonisch materiaal de seizoenscycli, en elk instrument smeedt daarin zijn eigen individuele elastische tijd."

Yannis Kyriakides - Black Pencil
Black Pencil in Almere, foto: Yannis Kyriakides

Haarlem

18.30 - 23.00 uur Houtfestival

Plan Kruutntoone (Hansko Visser, Bas Alblas en Chris Muller) en Karen Willems (België) spelen op het caravantgarde-podium van het Tiny Festival tijdens het Houtfestival in Haarlemmerhout. Ook wordt een stuk van Pauline Oliveros uitgevoerd. Erna speelt Feralia Planitia.

Ensemble Plan Kruutntoone speelt soms als trio, soms als tienmansorkest, soms met een strijkkwartet, vaak met een meesterpianist (Reinier van Houdt), maar altijd heel erg zacht en heel erg hard, en nooit ook maar één keer hetzelfde.

Plan Kruutntoone is trots om op de Dag van de Componist na 31 jaar nog altijd op het huispodium(pje) te staan: caravantgarde, tinyfestival; eeuwig aanstormend...Ook in het kader van de Dag van de Componist 11

Oranjewoud festival, Holland Festival, Muze van Zuid en concerten op 19 juni.
Interviews en gesprekken

Lees verder

Voorafgaand aan de Dag van de Componist zijn deze personen geïnterviewd: Bob Zimmerman over stadsopera 'Trijn', Sinta Wullur over global gongs, Maria-Paula Majoor van het Matangi Quartet over #90seconds composities, Gijsbert Kok over zijn werk als stadsbeiaardier, Petra Strahovnik over de opera ‘BallerinaBallerina’, Anne-Maartje Lemereis en Remy Alexander over muziekeducatie en Primo Ish-Hurwitz over Toonzetters.

Bob Zimmerman

“Als componist ben ik een manipulator”

Een interview over stadsopera Trijn

Bob Zimmerman componeerde de muziek bij de stadsopera Trijn, waarmee de viering van negenhonderd jaar stadsrechten in Utrecht opgeluisterd wordt. Een ambachtsman met een volle […]

Lees meer

Sinta Wullur

”Gamelan is zeer eigentijds”

interview door Charlie Crooijmans

Sinta Wullur heeft Nederlandse en Indonesische roots. Zij musiceert en componeert. Tijdens de Dag van de Componist gaat zij flink uitpakken. De hele middag en […]

Lees meer

26x90 seconden voor

“De respons overrompelde ons”

Een interview met Maria-Paula Majoor

De eerste lockdown in maart 2020 ontketende een explosie aan creativiteit. Het muziekleven verhuisde van de concertzaal naar het internet. Het Haagse Matangi Quartet wilde […]

Lees meer

Een interview met

Nieuwe noten over de daken van

door Dimitri van der Werf

Weinig musici bereiken zoveel luisteraars als beiaardiers. Als stadsbeiaardier Gijsbert Kok het openingsconcert speelt van het Haagse programma tijdens de Dag van de Componist, vanaf […]

Lees meer

‘BallerinaBallerina’

Je verplaatsen in een ander

Een interview met Petra Strahovnik

Petra Strahovnik creëerde de opera ‘BallerinaBallerina’ voor Ensemble Modelo62. De première is op 18 juni en 19 juni in het Haagse Theater De Vaillant tijdens […]

Lees meer

Anne-Maartje Lemereis &

Een vogeltje dat de wereld in

Een interview door Eva Beunk

Op het gebied van muziekeducatie zijn Anne-Maartje Lemereis en Remy Alexander niets minder dan pioniers. Met hun Stichting In de Knop zetten ze zich in […]

Lees meer

Primo Ish-Hurwitz

‘Toonzetters laat veelzijdigheid zien’

interview door Charlie Crooijmans

Het begon met een idee onder de douche, wat is uitgegroeid tot ‘Toonzetters’: een multimediaal project met twintig jonge componisten die ieder een partituur van […]

Lees meer