Heather Pinkham

Componist en pianist

Heather Pinkham is pianist, componist en musicoloog oorspronkelijk uit Californië en woonachtig in Nederland. Ze heeft een MM in Compositie van de FHK in Tilburg, een MA in Cognitieve Muziekwetenschap van de Universiteit van Amsterdam, en een BA dubbele hoofdvak in Piano Performance and Italiaans van de University of California, Berkeley. Nadat ze haar bachelordiploma had behaald, studeerde Heather twee jaar privé bij de prominente Bay Area-pianiste, Diane Hidy. Naast het componeren voor haar eigen ensemble, componeerde Heather onder andere voor solisten Ralph van Raat, Vincent van Amsterdam, Niek Baar, Maya Fridman en Tom Sanderman.

Heather heeft ook gecomponeerd voor de Merced Symphony Orchestra in Californië, het Euregio Jeugdorkest, November Music Festival, Festival Dag in de Branding, de Nationale Opera Studio en de Opera Forward Festival. In mei 2020 initieerde Heather het project Music for Empty Spaces, waarin 12 componisten (waaronder zijzelf) 12 stukken schreven voor 12 solo-musici, die allemaal reflecteerden op de coronacrisis. Het evenement werd live gestreamd door NPO Radio 4 vanuit een lege Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam.

Terwijl zij aan UC Berkeley studeerde, studeerde Heather piano bij Jacqueline Chew en Debora Petrina. Heather heeft masterclasses gevolgd bij vooraanstaande fortepianisten Malcolm Bilson, Bart van Oort en Geoffrey Govier, evenals bij de toonaangevende moderne pianobegeleider Malcolm Martineau. Ze bracht ook een zomer door in La Schola Cantorum in Parijs, waar ze masterclasses volgde bij Henri Gronnier, Simone Dinnerstein en Roy Howat.