Golf Groot
zo
5
feb

Douwe Eisenga

The Flood Requiem 1953

Zeeuws Concertkoor en Vocaal Ensemble Cantare

Naar aanleiding van de 70-jarige nationale herdenking van de watersnood in 2023 werken het Zeeuws Concertkoor uit Vlissingen en Vocaal Ensemble Cantare uit Goes samen om dit keer het monumentale werk, The Flood - Requiem 1953 van Douwe Eisenga (1961) uit te voeren. Dat gebeurt op verschillende locaties in het door de watersnood van 1953 getroffen gebied in Zeeland en Zuid-Holland.

Het concertprogramma bestaat uit twee delen. Het gedeelte voor de pauze wordt gevuld met een programma dat passend is bij de betreffende concertlocatie. In Vlissingen zal mezzosopraan Helena van Heel een aantal van de Kindertotenlieder van Gustav Mahler ten gehore brengen. In Goes, in de regio de Bevelanden wordt de compositie ”Hoort gij de zee” van Léon Bours uitgevoerd. De tekst is van Adriaan Roland Holst, de eerste versregels van dit gedicht staan op het watersnoodmonument in Kruiningen, een beeld van Jan Wolkers. In Middelharnis wordt de Delta-symfonie van Gerrit Zoon uitgevoerd. De componist woonde op het eiland Goeree-Overflakkee. In Tholen zal Kees Slager, schrijver van aan aantal gezaghebbende werken over de watersnoodramp een inleiding verzorgen. Na de pauze wordt The Flood-Requiem 1953 uitgevoerd.

Tijdens de concerten zal het Watersnoodmuseum een kleine expositie inrichten op de verschillende concertlocaties. Daarnaast worden tijdens het concert beelden vertoond die afkomstig zijn uit het fotoarchief van het Watersnoodmuseum.

De Componist

De Nederlandse hedendaagse componist Douwe Eisenga, woonachtig te Middelburg, stond onlangs nog met het stuk For Mattia in de top 100 van Radio 4 en was begin dit jaar met hetzelfde stuk te gast in de tv-show van Mathijs van Nieuwkerk. Douwe Eisenga schreef in 2003 Requiem 1953 (voor alt, koor en orkest) ter gelegenheid van de vijftigste herdenking van de watersnoodramp van 1 februari 1953. Speciaal voor de 70-jarige herdenking in 2023 maakte hij, in opdracht van het Zeeuws Concertkoor en Vocaal Ensemble Cantare een bewerking van The Flood - Requiem 1953 voor een kleinere orkestbezetting. Deze nieuwe versie beleeft haar première in januari/februari 2023.

De teksten van dit imponerende werk zijn gebaseerd op de poëzie van de Canadese dichter Christopher Levenson, die in 1953 in Zeeland verbleef. Verder hoor je teksten terug uit de Latijnse dodenmis gebruikt en een gedicht van de Russische schrijver Vasili Zjoekovski. The Flood - Requiem 1953 klinkt voor de doden én de overlevenden van de ramp. Daarnaast is het ook een muzikale waarschuwing voor de toekomst, onderdeel van de bewustwording van de zeespiegelstijging door veranderingen in het klimaat.

De Uitvoerenden

The Flood - Requiem 1953 wordt uitgevoerd door koorleden uit beide koren, TY Zeeuws kamerorkest (20 musici) en mezzosopraan Helena van Heel. De muzikale leiding is in handen van dirigent Pim Overduin. Pim is dirigent van beide bovengenoemde koren.

  • Sint Jacobskerk, Vlissingen
  • vrijdag 27 januari 2023 om 20:00
  • Grote of Maria Magdalenakerk, Goes
  • zaterdag 28 januari 2023 om 20:00
  • Grote of Sint Michaëlskerk, Middelharnis
  • dinsdag 31 januari 2023 om 20:00
  • De Nieuwe Kerk, Zierikzee
  • donderdag 2 februari 2023 om 20:00
  • Atrium gemeentehuis Tholen, Tholen
  • zaterdag 4 februari 2023 om 20:00
  • Nieuwe Kerk, Zierikzee
  • zondag 5 februari 2023 om 14:30
  • Douwe Eisenga