Foto Terra Incognita
zo
5
mrt

Armeno Alberts

Terra Incognita

klanksculptuur

Willem Twee Kunstruimte presenteert in samenwerking met Willem Twee Studios Silent Serenade: Materialized Sound een groepstentoonstelling met werk van kunstenaars uit verschillende generaties, die ieder op geheel eigen wijze geluid omzetten in een installatie of klanksculptuur. De première is op 21 januari.

In de Kunstruimte van Willem Twee zijn tien kunstwerken bijeengebracht die zich begeven op het grensvlak tussen beeldende kunst, geluidskunst en technologie. De werken zijn zeer uiteenlopend in thematiek en vorm, maar hebben allemaal gemeen dat ze alleen in interactie met het publiek geluid maken.

Geluidskunst neemt een bijzondere plek in binnen de beeldende kunst, omdat haar belangrijkste kenmerk – ‘geluid’ – niet zichtbaar is, wat vaak wel de verwachting is bij beeldende kunst. Toch kan een geluidswerk een hele ruimte overheersen met klanken, evenals een sculptuur of installatie dat kan. 

In Den Bosch heeft geluidskunst altijd een belangrijk podium gehad, onder andere in het Kruithuis en jaarlijks bij November Music en FAQ Festival. Ook Willem Twee Studios nemen met hun unieke analoge geluidsapparatuur een belangrijke positie in binnen de geluidskunst in Nederland. Met deze tentoonstelling wil Willem Twee inzicht geven in wat geluidskunst is en kan zijn. 

Silent Serenade is de eerste gezamenlijke tentoonstelling van de Studios en de Kunstruimte van Willem Twee. Als podium voor muziek en beeldende kunst wil Willem Twee in haar programma vaker kruisbestuivingen tussen muziek en beeldende kunst presenteren. Deze tentoonstelling is hier een voorbeeld van. 

Kunstenaars: Paul Devens, Zoë d’Hont, Jesus Canuto Iglesias, Matthias König, Nika Schmitt, Dianne Verdonk & Willem Twee Studios (Rikkert Brok, Hans Kulk en Armeno en Marcel Alberts). 

Armeno Alberts (componist / geluidkunstenaar) en zijn broer Marcel Alberts (beeldend kunstenaar) presenteren hun meest recente productie ‘Terra Incognita’, gemaakt mede met ondersteuning vanuit New Music Now Files.

“Muziek en beeldende kunst samen smelten tot iets nieuws, ongrijpbaar en verleidelijk, dat is de uitdaging die wij steeds weer opnieuw aangaan. Dit heeft in de afgelopen 40 jaar tot vele projecten geleid zoals concerten door heel Europa met zelfgebouwde instrumenten en exposities met klanksculpturen o.a. in het Stedelijk museum Amsterdam. Terra Incognita, een kleurrijk ‘tableau’, met aan meerdere zijden koptelefoons, biedt de toeschouwer een ‘immersive experience’, waarbij je door te kijken en te luisteren naar hartenlust je eigen associaties de vrije loop kan geven. Vanuit iedere hoek verleidt het beeld, samen met de soundscape die via de koptelefoons te horen is, de bezoeker tot een andere interpretatie. Je bevindt je kortom op Terra Incognita. Wat of waar dat is? Wie zal het zeggen?”, aldus Armeno Alberts.

Tijdens de opening op 21 januari is er een speciaal programma, waarin de verschillende werken worden geactiveerd door de kunstenaars. Met een openingswoord door onder andere Rikkert Brok (Willem Twee Studios) en Masha van Vliet (Willem Twee Kunstruimte) en een feestelijke borrel.

Events
Zondag 29 januari, 14:00: Tape Workshop door Willem Twee Studios in samenwerking met Beeld & Geluid
Zondag 12 februari, 14:00: OTOMAX, the Curious Collective
Zondag 5 maart, 14:00: SNACKBAR the Ambassador

  • Willem Twee, Den Bosch
  • zaterdag 21 januari 2023 om 17:00 tot 20:00
  • zondag 29 januari 2023 om 14:00
  • zondag 12 februari 2023 om 14:00
  • zondag 5 maart 2023 om 14:00
  • Armeno Alberts
  • Willem Twee