Screenshot 2023 06 22 At 1157 20
Anne-Maartje Lemereis
za
15
jun

Dag van de Componist 2024

3e editie

Na twee edities, is de Dag van de Componist al niet meer weg te denken uit het Nederlandse muziekleven. Op en rond zaterdag 15 juni 2024 vindt de derde editie plaats, waarbij nog meer partners, componisten en musici en nieuwe steden deelnemen. De Dag van de Componist presenteert meer dan 150 concerten met muziek van honderden componisten, uitgevoerd door meer dan 500 musici in meer dan 15 steden.

Met de Dag van de Componist viert Nederland het belang, de waarde en het plezier van levende eigentijdse muziek. We zetten componisten die in Nederland actief zijn in de schijnwerpers. De Dag van de Componist zet een beweging in gang door een groot en breed publiek op vele, soms verrassende plekken in aanraking te brengen met nieuwe muziek.

De Dag van de Componist vindt plaats op en rond zaterdag 15 juni 2024 en bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. New Music NOW Express

  De speciaal gecharterde muziektrein, de New Music NOW Express, trekt een spoor van nieuwe muziek door het land. De route gaat langs zes steden: Amsterdam, Almere, Zwolle, Arnhem, ‘s-Hertogenbosch en Utrecht. Aan boord vinden volop optredens van en ontmoetingen met meereizende componisten en musici plaats.

 2. Stationsconcerten, Componist des Vaderlands en Stadscomponisten van de Dag

  We stellen Stadscomponisten van de Dag aan die ieder voor hun stad een Stadslied componeren en Anne-Maartje Lemereis, Componist des Vaderlands, maakt een verbindende compositie. Deze worden uitgevoerd tijdens feestelijke Stationsconcerten in samenwerking met koren, muziekscholen en organisaties uit de stad. De Stationsconcerten worden opgenomen en live gestreamd. Na afloop van de Stationsconcerten trekt het publiek in een muzikale tocht verder de steden in naar het aansluitende programma ter plaatse. De aangestelde Stadscomponisten zijn: Almere: Renske Vrolijk, Amsterdam: Yannis Kyriakides, Arnhem: Lucas Wiegerink, Den Bosch: Bart van Dongen, Utrecht: Annabel Schouten en Zwolle: Toon Hagen.

 3. Programma Hoog Catharijne en New Music NOW Show in TivoliVredenburg

  In TivoliVredenburg vindt 's avonds de New Music NOW Show plaats, een avondvullende live show voor publiek met muzikale gasten, componisten en topensembles. Het programma wordt geregistreerd voor radio en televisie en live gestreamd.

 4. Radio NPO Klassiek en New Music NOW TV

  Op en rond 15 juni staan Radio NPO Klassiek en New Music NOW TV in het teken van de Dag van de Componist, met vooraankondigingen, previews en natuurlijk live radio en live stream-tv vanuit de trein, de stations en TivoliVredenburg. Ook maken we opnames van concerten in de diverse partnersteden. Na afloop komt het materiaal beschikbaar voor verschillende kanalen en platforms waaronder het wekelijkse tv programma New Music NOW TV op kabel-tv-zender ONS.

 5. Landelijk programma met meer dan 150 concerten in meer dan 15 steden

  Vele organisaties werken samen als New Music NOW Netwerk en presenteren meer dan 150 concerten met muziek van meer dan 150 componisten, uitgevoerd door meer dan 500 musici in meer dan 15 steden tegelijkertijd. Deelnemende steden zijn onder meer: Amsterdam, Almere, Zwolle, Arnhem, Den Bosch, Utrecht, Amersfoort, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Tilburg, Goes, Groningen, Heerlen, Maastricht. Netwerkpartners zijn onder andere Holland Festival, TivoliVredenburg, Bimhuis, de Doelen, Festival Dag in de Branding, November Music, Gaudeamus, Intro in Situ, De Link, Orkest de Ereprijs, Asko|Schönberg en vele koren, ensembles, muziekverenigingen, conservatoria, muziekscholen, componisten, uitgevers en producenten.

De line-up wordt nader bekend gemaakt.

Aanmelden voor organisaties Dag van de Componist 2024

media, trein, video's

Check de 2e editie

493 kilometer muziek

Dag van de Componist 2023 succesvol

Langste muziekspoor ooit tijdens Dag van de Componist

Op en rond zaterdag 17 juni 2023 vond de tweede editie plaats van de Dag van de Componist. Dit jaar reed de muziektrein New Music […]

Lees meer

Lees verder

Dag van de Componist 2023 -

Digitale knipselkrant

Er is volop media aandacht voor de Dag van de Componist. Vrijwel alle landelijke kranten en diverse lokale media richten hun blik op de componisten […]

Lees meer