Rieteke Hölscher

New adventures

In drie nieuwe composities voor verschillende bezettingen onderzoekt Hölscher hoe bezieling en avontuur in deze muziek kunnen samengaan.

Opnamesessie van woensdag 25 januari 2023 in het Beauforthuis te Austerlitz.

'Compassion' voor viool en piano is geschreven voor iedereen die wel wat medeleven kan gebruiken. De muziek komt na een rustig en melancholisch begin geleidelijk en afwisselend in een meer energieke sfeer.

'Tantalizing' is een tweetal muzikale gedichten voor een fascinerende instrument-combinatie waarbij de twee uitersten van de strijkersfamilie (viool en contrabas) elkaar ontmoeten. Geïnspireerd door de Finse roots van de violiste werden hiervoor twee Finse gedichten gekozen, beide prikkelend maar op een verschillende manier, de muziek reflecteert hierop.

’Tunteellinen siili' (Kirsi Kunnas) over een (over)sentimentele egel die door zijn uiterlijk -een stekelig schild- geen contact kan maken met de wezens om hem heen en zijn leven in eenzaamheid slijt en 'Syysmetsässä' waarin Saima Harmaja de schoonheid en heldere kracht van het herfstbos bezingt.

Het solowerk voor hoorn 'Sospirando' is een ode aan de planeet waarop we leven. Als adem voor een wereld waarop de mensheid denkt alles onder controle te kunnen hebben. Maar uiteindelijk volgt deze toch haar eigen natuurwetten en kunnen we als mens alleen maar zoeken naar de beste manier om ons tot dit universum te verhouden en dankbaar proberen te zijn voor de tijd die we met elkaar op aarde mogen doorbrengen.

Compassion (2021)
Kirsti Apajalahti - viool Rieteke Hölscher - piano

Tantalizing (2022)
1. A Sentimental Hedgehog
2. In the Autumn Forest

DUO Kirsti & Eva

Kirsti Apajalahti - viool Eva Euwe - contrabas

Sospirando (per il mondo) (2022) José Sogorb Jover - hoorn