Dutch Composers NOW start wekelijks tv-programma op ONS

Article

Op 20 juni start Dutch Composers NOW een nieuw initiatief: het tv-programma New Music NOW op kanaal ONS. Elke zondag vanaf 15:30 negentig minuten concertregistraties met nieuwe Nederlandse muziek. In de eerste aflevering staan twee componisten in de schijnwerpers: Gerard Beljon en Rieteke Hölscher.

Nieuwe Nederlandse muziek is op televisie weinig te zien. New Music NOW brengt daar verandering in en toont elke week hoe rijk en veelzijdig de nieuwe Nederlandse muziek is.

Gerard Beljon verweeft graag klanken uit het Oosten en het Westen met de sacrale intensiteit van oude muziek. In de eerste aflevering van New Music NOW zijn drie werken te zien. De violiste Jacobien Rozemond en accordeoniste Renée Bekker spelen de duocompositie Evolutie. Het Collegium Vocale Eindhoven zingt Planctus Cygni. Collega-componist en zangeres Rianne Wilbers vertolkt De profundis.

De componiste Rieteke Hölscher omschrijft haar werk als “emotioneel-communicatief, met veelvuldig gebruik van lyrisch-melodische lijnen.” Haar muziek is neotonaal, vertellend en vol kleur. Zij schenkt veel aandacht aan timbe en maakt op een originele manier gebruik van hedendaagse speltechnieken. De violiste Kirsti Apajalahti speelt met de componiste aan de piano Disturbing Light, te zien met beelden van visual artist Marij Janssen.

    • Gerard Beljon
    • Rieteke Hölscher